Anghinarea

Anghinarea – Aliment si Medicament

  • Originile anghinarei
  • Cum gatim anghinarea?
  • Retete culinare cu anghinare
  • Anghinarea – Beneficii pentru sanatate

Anghinarea (Cynara scolymus) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Cynara, perioada in care aceasta planta infloreste fiind din vara pana in toamna (mai multe detalii despre caracterisitici, cultivare, substante active etc gasiti pe pagina despre anghinare a wikipedia >> https://ro.wikipedia.org/wiki/Anghinare <<).

Spre deosebire de celelalte legume, doar o mica parte din anghinare este comestibila.

Este vorba despre bazele frunzelor, partea carnoasa si inima interioara. Inima florii este acoperita cu peri teposi, astfel  ar fi neplacuta pentru consumul in starea lor proprie, iar frunzele sunt extrem de dure si fibroase.

Inimile de anghinare sunt de obicei vandute murate sau conservate si servite ca parte a unui gustari la inceputul unei mese.

Anghinare - aliment si medicament

Anghinarea de o calitate superioara trebuie sa aibe grosimea fiecarei tulpini corespunzatoare cu marimea anghinarii. Aceasta creste pana la lungimea de 1.4-2 metri, avand frunzele de culoare verde-albastrui, arcuite si profund lobate, cu lungimea de 52-80 cm.

Florile se dezvolta intr-un mugur comestibil cu un diametru de aproximativ 8-12 cm., cu numeroase scale triunghiulare, buchetelele individuale avand culoarea violet.

Originile anghinarei

Planta de anghinare (Cynara scolymus), care este originara din zona mediteraneana, a fost cel mai des utilizata ca si aliment de catre vechii greci si romani. In Africa de Nord, unde inca se mai gasesc in stare salbatica, semintele de anghinare au fost gasite in timpul sapaturilor din epoca romana Mons Claudianus, din Egipt.

Soiuri de anghinare au fost cultivate in Sicilia inca din perioada clasica a grecilor antici, acestia numind anghinarea „cactus”.

Anghinarea este cunoscuta ca fiind cultivata in Nepal, in jurul secolului al 9-lea.

Mai multe imbunatatiri din punct de vedere al modului de cultivare al anghinarii se pare ca au aparut in perioada medievala, in Spania musulmana si in Maghreb. Numele de anghinare provine din araba medievala Ardhi Shawki.

Astazi, Anghinare in Ulei de Floarea Soareluicei mai mari producatori de anghinare sunt Italia, Spania si Franta. In Statele Unite, California ofera aproape 100% din recolta de anghinare a Statelor Unite.

Anghinarea poate fi produsa din seminte sau prin mijloace vegetative precum diviziunea, butasirea sau micropropagarea.

In Statele Unite, anghinarea este cel mai frecvent preparata prin eliminarea a 5-10 cm din tulpina.

Cum se prepara anghinarea – Trucuri de gatire

Pentru a fi gatita, anghinarea se fierbe sau se prepara la aburi.

Nucleul tulpinii are gustul asemanator cu inima de anghinare, putand si acesta fi, deasemenea, comestibil.

Atunci cand anghinarea fierbe, in apa poate fi adaugata si sare. Daca anghinarea este acoperita, mai ales cea taiata, aceasta poate capata culoarea maro, datorita rumenirii enzimatice si a oxidarii clorofilei.

Plasarea in apa putin acidulata cu otet sau cu zeama de lamaie, poate preveni decolorarea. Frunzele sunt de multe ori eliminate la un moment dat. Baza carnoasa a plantei poate fi consumata  cu sos olandez, otet, unt, maioneza, usturoi, suc de lamaie sau alte sosuri.

Retete culinare cu anghinare

O reteta de anghinare bine cunoscuta in Roma, este anghinarea in stilul Jewish, in care anghinarea este in totalitate prajita in ulei. Abundente sunt si retetele de anghinare umpluta. O umplutura comuna italiana foloseste un amestec din pesmet, usturoi, oregano, patrunjel, branza rasa si prosciutto sau carnati.

In Africa de Nord, Armenia, Turcia si Orientul Mijlociu, o umplutura pentru inimile de anghinare o constituie si mielul. Anghinarea este adesea preparata cu sosuri albe dar sAnghinare Umplutai alte sosuri.

Anghinarea mai poate fi deasemenea folosita si in prepararea de bauturi. Ceaiul de anghinare este facut ca un produs comercial in regiunea Da Lat din Vietnam.

Portiunea ce contine flori este pusa in apa si consumata ca un ceai de plante, numit „Alchachofa” in Mexic.

Anghinarea reprezinta si 33 % din aroma lichiorului Cynar, produs exclusiv de „Campari Group”. Acesta poate fi servit cu gheata, ca si aperitiv  sau amestecat cu suc de portocale.

Anghinarea – Beneficii pentru sanatate

Planta de anghinare prezinta deasemenea si numeroase beneficii pentru sanatate, mai ales daca aceasta planta este gatita la aburi si astfel isi pasteaza toti nutrientii. Iata cateva dintre beneficiile consumului de anghinare:

  • intervine in furnizarea unei mari cantitati de fibre
  • stabilizeaza nivelul de glicemie in sange
  • furnizeaza un aport semnificativ de antioxidanti
  • protejeaza sistemul digestiv
  • imbunatateste activitatea bilei
  • protejeaza ficatul
  • reduce nivelul colesterolului
  • previne hipertensiunea arteriala
  • protejeaza fatul in perioada sarcinii
  • imbunatateste sistemul imunitar
  • protejeaza sistemul osos
  • previne si trateaza anemia
  • trateaza halena (respiratia urat mirositoare).
Sumar articol
Anghinarea
Nume articol
Anghinarea
Descriere
Anghinarea - specie de plante erbacee, perene, din genul Cynara, perioada in care aceasta planta infloreste fiind din vara pana in toamna.
Autor
Publicat de
FT-Shop
Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.