Bresaola della Valtellina

Bresaola della Valtellina

Bresaola (brisaola – cuvant provenit din limba italiana) este o carne de vita sarata, uscata la aer, cu un miros dulce, ce isi are originea in Vatellina, o vale din Alpii regiunii Lombardia din nordul Italiei. Climatul unic al vaii reprezinta secretul principal ce caracterizeaza productia de Bresaola della Valtellina, ducand astfel la realizarea unui produs tipic si unic. Aerul curat care coboara din inima Alpilor dar si forma particulara a Provinciei Sondrio creeaza conditii ideale pentru maturarea treptata a bresaolei. Clima insa nu este unicul factor.

Bresaola della Valtellina

Farmecul acestui produs de inalta calitate, facut din cea mai buna carne extrasa de pe coapsa vitei, consta in metodele de prelucrare a acestuia, ce se deruleaza dupa reguli stricte si dupa obiceiuri pastrate si transmise din tata-fiu, cu pasiune si profesionalism.

In ceea ce priveste originile cuvantului bresaola, brazaola, brisaola sau bresavola, acestea sunt incerte, etimologia acestui cuvant putand fi gasita in cuvintele „brasa”(jar) sau „brisa”.

Masajul prin care carnea este sarata, umiditatea si temperatura inalta sunt inca mostenirea unei culturi scrise in traditia locala. Tehnica de productie a fost la inceput pur si simplu folosita pentru a conserva carnea, dar cu trecerea anilor, aceasta a fost imbunatatita, astazi, Bresaola fiind mai moale si mai delicata ca oricand. Picioarele vitei sunt bine degresate si condimentate cu o sare grunjoasa si condimente, cum ar fi boabele de ienupar, scortisoara si nucsoara.

Selectia atenta a materiei prime este o conditie necesara pentru obtinerea unui produs de calitate. Fiecare bucata de carne este supusa la o selectie foarte atenta. Operatorul de specialitate evalueaza potentialul bucatii de carne, acest lucru fiind necesar a fi facut cu pricepere si precizie, pentru a elimina partile externe de grasime si tendoane, fara a afecta pulpa. Bucatile ce nu corespund cerintelor necesare (de exemplu carnea prea marmorata sau decolorata) sunt eliminate. Prima trasatura ce iese in evidenta cand vine vorba de Bresaola, o reprezinta culoarea rosu aprins a acesteia, alaturi de subtiri dungi de grasime.

Dupa sarare, carnea este introdusa in intestine naturale sau artificiale si trimisa la nivelul urmator, acela de uscare in celule speciale. Uscarea dureaza aproximativ o saptamana si trebuie sa permita o deshidratare a produsului, inca din primele zile de tratament.

Faza de uscare este urmata de o perioada de maturare, la o temperaura de aproximativ 12-18 grade. Maturarea produsului, inclusiv procesul de uscare al acestuia dureaza intre 4 si 8 saptamani.

Regulamentul interzice utilizarea de tehnici care ar duce la o deshidratarea prea rapida a produsului, dar avand in vedere conditiile climatice favorabile din zona de productie, a fost permisa ventilatia naturala si expunerea la umiditate.

Produsul intarit ce depaseste totalitatea controalelor chimice este garantat de IGP (Indicatia Geografica Protejata) iar ulterior poate fi vandut atat intreg, vrac sau in vid, in bucati sau felii.

Bresaola indeplineste cerintele tuturor consumatorilor care sunt interesati in a avea o dieta corecta, fiind in acelasi timp si un ingredient excelent, folosit in arta gatitului modern si rafinat.

Din punct de vedere al modului de servire, aceasta poate fi folosita ca gustare, in felii subtiri si servita la temperatura camerei sau usor refrigerata. Acesta este cel mai frecvent mod prin care bresaola poate fi consumata dar si stropirea acesteia cu ulei de masline si suc de lamaie sau otet balsamic, asezonata cu salata si parmezan poate fi un mod ideal de a o consuma.Delicatessa FT-Shop Bresaola della Valtellina www.ft-shop.ro

Puteti comanda Bresaola della Valtellina de calitate, obtinuta din capac de vaca (punta d’anca/cuore della fesa) din rasa Bruna Alpina de pe FT-Shop.ro

Sumar articol
Bresaola della Valtellina
Nume articol
Bresaola della Valtellina
Descriere
Bresaola (brisaola - cuvant provenit din limba italiana) este o carne de vita sarata, uscata la aer, cu un miros dulce, ce isi are originea in Vatellina, o vale din Alpii regiunii Lombardia.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.