Dashi No Moto, Supa Miso
Dashi reprezinta o clasa a supelor si stocurilor (fonduri) culinare ce fac parte din bucataria japoneza. Dashi No Moto reprezinta o baza pentru supa miso, pentru supa limpede, taitei, dar si multe alte tipuri de lichide ce sunt supuse procesului de fierbere.
Istoria Dashi No Moto incepe cu anul 1980, cand aroma puternica si neobisnuita a algelor Dashi, a fost identificata de catre Kikunae Ikeda.
Cea mai comuna forma de Dashi No Moto consta intr-un fond de peste preparat prin incalzirea apei in care au fost anterior adaugate alge comestibile (kombu) si kezurikatsuo ( tonul dungat fermentat) si prin strecurarea lichidului obtinut, atunci cand acesta este aproape de fierbere.
Elementul „umami„, considerat unul dintre cele cinci gusturi de baza din Japonia, este introdus si el in Dashi, odata cu katsuobushi. Katsuobushi reprezinta o sursa bogata de inosinat de sodiu, acesta fiind identificat ca fiind si o sursa de umami.
Dashi de casa, facut din kombu uscat si katsuobushi este mai putin popular astazi, chiar si in Japonia. Dashi granulat sau Dashi instant lichid, inlocuieste incepand cu a doua jumatate a secolului 20, Dashi de casa. Comparativ cu gustul nuantat si delicat de Dashi de casa, Dashi instant tinde sa aibe un gust mai puternic, mai putin subtil, ca urmare a utilizarii in prepararea acestuia, de glutamati si ribonucleotide.
Alte tipuri de Dashi sunt preparate prin inmuierea de varec, niboshi sau shiitake, in apa pentru mai multe ore, sau prin incalzirea acestora pana aproape de fierbere.
– Kombu Dashi. Se prepara prin inmuierea algelor in apa
– Niboshi Dashi. Se prepara prin ciupituri ale capetelor si maruntaielor ce apartin sardinelor uscate si mici, prevenind astfel amaraciunea, iar apoi are loc inmuierea lor in apa
– Shiitake Dashi. Se prepara prin inmuierea ciupercilor uscate shiitake in apa
Puteti comanda Dashi No Moto de pe FT-Shop.ro
Tag: Bucataria Japoneza Dashi No Moto