Cataif

Cataif

Cataif

Cataiful ( in araba: kunāfah; in turca: künefe) reprezinta un desert, bazat pe o branza mediteranena, inmuiat intr-un sirop dulce pe baza de zahar, tipic regiunilor ce au apartinut fostului Imperiu Otoman. Acest desert este considerat a fi o specialitate in Levant, mai ales in Iordania, Liban, Israel, Palestina, Siria dar si in nordul Egiptului.

Cataif

Aluatul cataif vine in trei tipuri:

  • Khishnah. Acesta este realizat din fire lungi de taitei.
  • Na’ama. Facut din gris.
  • Mhayara. Un amestec de Khishnah si Na’ama.

Aluatul este incalzit in unt, margarina sau ulei de palmier, iar apoi se adauga peste acesta branza alba moale, cum ar fi branza Nabulsi, iar dupa ce branza a fost presarata peste primul strat de aluat, se mai adauga un alt strat de aluat. In ceea ce priveste cataiful khishnah, branza este rulata in aluat. Un sirop gros din apa, zahar si cateva picaturi de apa de trandafir sau apa de flori de portocal este turnat peste preparat, in ultimele minute de gatit ale acestuia. De obicei stratul superior al preparatului este colorat cu ajutorul unui colorant alimentar portocaliu. De cele mai multe ori pe deasupra desertului de zdrobeste si se presara fistic.

Exista mai multe forme de Cataif, astfel:

Cataif Nabulsieh. Aceasta este cea mai populara forma de cataif, pregatit de zeci de ani in Nablus, Palestina, inainte de a fi raspandit de catre poporul palestinian dupa diaspora lor din anul 1947. In prezent, in Iordania, unde majoritatea locuitorilor sunt palestinieni, se pot gasi zeci de magazine in care se comercializeaza cataif.

Cataif Ka’ket. Aceasta varianta este populara in Levant si Turcia, unde poate fi consumata la mic-dejun, desi la baza acesta reprezinta un desert. Cataiful este servit in mod traditional inmuiat in sirop, miere etc.Cataif-fire-subtiri-de-aluat

Cataif si künefe. Varianta turca a cataifului poarta denumirea de künefe. O branza foarte moale precum Urfa peyniri, realizata din lapte proaspat, este folosita ca si umplutura. Pentru prepararea de künefe, cataiful nu se ruleaza in jurul branzei, in schimb branza este pusa intre doua straturi de cataif. Acesta se prapara in vase din cupru si apoi servit inmuiat intr-un sirop cald si acoperit cu nuci sau fistic.

Riştə Xətayi. Aceasta varianta de cataif este preparata in Tabriz, Iran. Acesta este preparat din nuci tocate, scirtisoara, ghimbir, pudra de trandafir, zahar, apa de trandafir si ulei de masline.

Kadaif. In aceasta varianat, firele de aluat sunt folosite pentru a prepara cataif de diferite forme, precum tuburi sau cuiburi, de multe ori cu o umplutura de nuci tocate ca si in baclava. Aceasta varianta de cataif se prepara prin plasare la baza a unui strat de aluat sarma, apoi un strat de nuci tocate, iar apoi inca un strat de aluat sarma. Preparatul se unge cu unt si se pune la cuptor pana se rumeneste, iar apoi se inmoaie in sirop din zahar sau miere

Cataiful din Ierusalim. Acesta este un cataif ce are culoare de portocaliu neon, cu o crusta din aluat tocat phyllo, sau aluat din gris, si cu o umplutura din branza de capra moale. Acest preparat este extrem de popular in timpul Ramadanului.

Cea mai mare farfurie de cataif a fost facuta in Nablus, aceasta masurand 75×2 metri si cantarind 1.350 kg.

Puteti comanda Cataif (Kadaif), Fire Subtiri de Aluat de pe FT-Shop.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.