Cous-cous

Cous-Cous – mancare traditionala

Cous-cousul reprezinta un fel de mancare traditionala, din gris (granule din grau dur), ce se prepara la abur. Acesta este servit in mod traditional alaturi de o tocana din carne sau legume. Cous-cousul este un aliment de baza al bucatariilor nord-africane din Tunisia, Algeria, Maroc, Mauritania dar si Libia, iar intr-o masura mai mica in Orientul Mijlociu si Sicilia.

Cous-Cous

Cous-cousul a fost votat ca al treilea cel mai iubit preparat de catre francezi, in anul 2011, intr-un studiu realizat de catre TNS Sofres pentru revista Vie Pratique Gourmand.

Numele original este derivat de la cuvintele seksu sau kesksu, cuvinte ce au semnificatia de „bine format” sau rotunjit”. Numeroase nume si pronuntii diferite de cous-cous, exista in intreaga lume.

Una dintre primele referinte scrise despre cous-cous,se regaseste intr-o carte bucate nord-africana, anonima, din secolul al 13-lea, „The cookbook of the Maghreb and Al-Andalus”,  ce prezinta o reteta de cous-cous cunsocuta in intreaga lume. In prezent, cous-cousul este cunoscut ca si un fel de mancare nord-african. In secolul al 13-lea, o istorie siriana include patru referinte in ceea ce priveste cous-cousul. Acestea mentioneaza ca cous-cousul s-a raspandit rapid, dar in mod general, acesta este un preparat comun pentru Tripolitania.

Cous-cousul a ajuns din Siria in Turcia in secolul al 16-lea iar in prezent este consumat in numeroase provincii din sudul Turciei. Cous-cousul reprezinta si un fel de mancare traditional in bucataria din Trapani. In unele regiuni, cous-cousul se prepara din faina, orz macinat sau perle de mei. In Brazilia, cous-cousul tradtitional se face din malai.

In ceea ce priveste modul de preparare pentru cous-cous, grisul se stropeste cu apa si cu ajutorul mainilor se formeaza granule mici presarate apoi cu faina uscata pentru a le pastra separate, iar apoi sunt cernute. Bilutele care sunt prea mici pentru a constitui granule finale de cous-cous,  sunt presarate din nou cu gris si rulate in forma unor granule. Acest proces continua pana atunci cand se formeaza toate granulele din gris, iar acestea au forma dorita.

In metoda traditionala de pregatire a cous-cousului, grupuri de femei se strangeau si pregateau cous-cousul din partea dura a graului. In perioada moderna, productia de cous cous este in mare parte mecanizata, iar produsul este vandut pe piata din intreaga lume.

In Tunisia, Algeria, Maroc si Libia, in general, cous-cousul este servit alaturi de legume (morcovi, cartofi etc), gatite intr-un sos de rosii picant, sau intr-o tocana, dar si impreuna cu carnea de pui, carnea de miel sau carnea de oaie.

In Algeria si in Maroc, cous-cousul poate fi servit si la sfarsitul unei mese, sau in stare proprie, ca si o delicatesa numita ” seffa”. Cous-cousul este de cele maiCous-Cous multe ori aburit pana sa capete o culoare pala si un aspect pufos. In mod traditional, acest desert este servit impreuna cu laptele ce a fost parfumat cu apa de flori de portocal, sau mai poate fi servit impreuna cu lapte batut, intr-un castron, servind drept o cina usoara.

Cous-cousul este un preparat foarte popular si in Franta, unde este considerat un fel de mancare traditional, devenind ulterior popular si in Spania, Portugalia, Italia sau Grecia. In Franta, acesta este servit de obicei cu sos de harissa, un stil mostenit de la bucataria tunisiana.

In ceea ce priveste modul de preparare pentru cous-cous, acesta se gateste cel mai adesea intr-o „cuscusiera”. In mod traditonal, nord-africanii, pentru a prepara cous-cousul, folosesc un stimar ce poarta denumirea de ” kiska”, baza acestuia fiind reprezentata de o oala din metal, o oala inalta, lata la baza, in care sunt gatite legumele si carnea.

Deasupra acestei oale se mai adauga o alta oala in care se gateste cous-cousul, acesta absorbind totalitatea aburilor care se ridica de la tocana. Fundul vasului in care se adauga cous-cousul este o sita prin intermediul careia aburul de la tocana ajunge la granulele de cous-cous.

Puteti comanda Cous-cous de pe www.FT-Shop.ro

Sumar articol
Cous-Cous
Nume articol
Cous-Cous
Descriere
Cous-Cous. Cous-cousul reprezinta un fel de mancare traditional, din gris (granule din grau dur), ce se prepara la abur.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.