Cum se face Demi-glace – Reteta preparare

Ce este si cum se face Demi-glace

Demi-glace (in limba engleza: „jumatate de glazura”) reprezinta un sos brun bogat provenit din bucataria franceza, ce este folosit fie in starea lui propie, fie ca baza pentru prepararea altor sosuri. Termenul provine de la cuvantul din limba fanceza „glace”, care, facand referire la sosuri, inseamna „glazurat”.

Cum se face Demi-glace

Sosul Demi-glace se face in mod traditional prin combinarea unor parti egale de fond brun din oase si sos espagnole, acest sos, espagnole, reprezentand unul dintre cele cinci sosuri „mama” ce fac parte din bucataria clasica franceza.

Cum se face Demi-glace – Reteta pentru prepararea sosului

Reteta de baza pentru prepararea sosului Demi-glace este data de bucatarul francez Auguste Escoffier, care este considerat a fi cel care a stabilit metoda de a gati in stil frantuzesc. Deasemenea el este cel care a stabilit multe retete standard frantuzesti. Majoritatea retetelor de Demi-glace incep prin modul de preparare a sosului espagnole, iar apoi cea a fondului brun. Pregatirea sosului Demi-glace ar trebui sa decurga invers. Astfel, pentru inceput, trebuie pregatit fondul brun din oase, iar atunci cand acesta este gata, trebuie mentinut intr-un mediu cald, pentru ca acesta sa ramana cald. Dupa prepararea fondului, se pregateste sosul espagnole.

Pentru prepararea fondului brun, se incalzeste cuptorul 225 grade C. Oasele se aseaza intr-o tigaie si se frig timp de o ora. Dupa o ora, oasele unt scoase din cuptor si se ung cu ajutorul unei pensule, cu pasta de tomate. Intr-un castron se amesteca ceapa cu morcovi si telina, iar apoi, acestea se adauga peste tigaia cu oase care se adauga ulterior din nou la cuptor.

Dupa ce au mai stat pentru aproximativ 30 de minute la cuptor, oasele se scurg de orice urma de grasime. Intr-o oala, pe aragaz, se introduc acestea, peste care se adauga apa si mirodenii, lasandu-se apoi la fiert, dupa care continutul se va da la foc mic. Fondul brun trebuie fiert pentru aproximativ 4 ore, pana este gata.

Preparare Sos Espagnole

Pentru a pregati sosul espagnole, se caleste in 40 grame de unt o lingura de faina. Cand intregul amestec capata o culoare bruna, se adaua 250 ml supa de vita. Se amesteca aceasta compozitie timp de 15 minute, departe de foc.

In compozitie se adauga ulterior patrunjel, ceapa, cuisoare, dafin, cimbru, sare si piper. Timp de o ora se lasa la fiert intreaga compozitie. Dupa aceasta, sosul se raceste pana se va lega grasimea. Se pune din nou la fiert, adaugandu-se si bulion. In aproximativ 30 de minute, sosul espagnole este gata si se strecoara printr-o strecuratoare.

Dupa terminarea celor doua componente ale sosului Demi-glace, fondul brun se adauga treptat peste sosul espagnole.

Demi-glace gata preparat sau alte sosuri si fonduri gasiti pe magazinul online FT-Shop.ro, il gasiti in categoria de Fonduri si Sosuri.

Tag: cum se face demi-glace, demi-glace, Escoffier

Sumar articol
Demi-glace
Nume articol
Demi-glace
Descriere
Demi-glace. Sosul Demi-glace se face in mod traditional prin combinarea unor parti egale de fond brun din oase si sos espagnole, acest sos, espagnole, reprezentand unul dintre cele cinci sosuri "mama" ce fac parte din bucataria clasica franceza.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.