Cuscus (Cous-cous) – ce este, cum se gateste

Cuscus (Cous-Cous) – mancare traditionala marocana

Cuscus (Cous-cous) reprezinta un fel de mancare traditionala, din gris obtinut din faina de grau dur), ce se prepara la abur. Acesta este servit in mod traditional alaturi de o tocana din carne sau legume.

Cuscusul este un aliment de baza al bucatariilor nord-africane din Tunisia, Algeria, Maroc, Mauritania dar si Libia, iar intr-o masura mai mica in Orientul Mijlociu si Sicilia.

Cuscus (Cous-Cous) - mancare traditionala marocana

Cuscus-ul a fost votat ca al treilea cel mai iubit preparat de catre francezi, in anul 2011, intr-un studiu realizat de catre TNS Sofres pentru revista Vie Pratique Gourmand.

Cuscus (cous-cous) – scurta istorie

Numele cuscus este derivat de la cuvintele seksu sau kesksu, cuvinte ce au semnificatia de „bine format” sau rotunjit”. Numeroase nume si pronuntii diferite de cuscus (cous-cous), exista in intreaga lume.

Una dintre primele referinte scrise despre cuscus se regaseste intr-o carte bucate nord-africana, din secolul al 13-lea, The cookbook of the Maghreb and Al-Andalus, ce prezinta o reteta de cuscus (cous-cous) cunsocuta in intreaga lume.

In prezent, cuscusul este cunoscut ca si un fel de mancare nord-african. In secolul al 13-lea, o istorie siriana include patru referinte in ceea ce priveste cuscusul. Acestea mentioneaza ca cuscusul s-a raspandit rapid, dar in mod general, acesta este un preparat comun pentru Tripolitania.

Cuscusul a ajuns din Siria in Turcia in secolul al 16-lea iar in prezent este consumat in numeroase provincii din sudul Turciei. Reprezinta si un fel de mancare traditional in bucataria din Trapani. In unele regiuni, se prepara din faina, orz macinat sau perle de mei.

In Brazilia, cuscusul tradtitional se face din malai.

Cum se face cuscusul (metoda traditionala)?

Modul de fabricare pentru cuscus este unul relativ simplu. Grisul se stropeste cu apa si, cu ajutorul mainilor, se formeaza granule mici. Acestea sunt presarate apoi cu faina uscata pentru a le pastra separate, dupa care sunt cernute. Bilutele care sunt prea mici pentru a constitui granule finale de cuscus, sunt presarate din nou cu gris si rulate in forma unor granule.

Acest proces continua pana cand se formeaza toate granulele din gris, iar acestea au forma dorita.

In metoda traditionala de pregatire a cuscusului, cuscusul era facut de grupuri de femei care se strangeau special pentru acest lucru. In perioada moderna, productia de cuscus este in mare parte mecanizata, iar produsul este vandut pe piata din intreaga lume.

Cum se serveste cuscusul?

In Tunisia, Algeria, Maroc si Libia, in general, cuscusul este servit alaturi de legume (morcovi, cartofi etc), gatite intr-un sos de rosii picant, sau intr-o tocana, dar si impreuna cu carnea de pui, carnea de miel sau carnea de oaie.

In Algeria si in Maroc, poate fi servit si la sfarsitul unei mese, sub forma delicatesei numita seffaCuscusul este de cele mai multe ori gatit in abur pana sa capete o culoare pala si un aspect pufos. In mod traditional, acest desert (seffa) este servit impreuna cu laptele ce a fost parfumat cu apa de flori de portocal, sau mai poate fi servit impreuna cu lapte batut, intr-un castron, ca o cina usoara.

Cuscusul este un preparat foarte popular si in Franta, unde este considerat un fel de mancare traditional, devenind ulterior popular si in Spania, Portugalia, Italia sau Grecia. In Franta, acesta este servit de obicei cu sos de harissa, un stil mostenit de la bucataria tunisiana.

Cum se gateste cuscusul?

In ceea ce priveste modul de preparare pentru cuscus, acesta se gateste cel mai adesea intr-o cuscusiera.Cuscusiera Couscoussiera - www.ft-shop.ro

Traditional, nord-africanii, pentru a prepara cuscus-ul, folosesc un vas de gatit la abur ce poarta denumirea de kiska. Baza acestuia este reprezentata de o oala din metal, inalta, in care pot fi gatite legumele si carnea.

Deasupra acestei oale se mai adauga o alta oala cu fund perforat. Aceasta este oala in care se gateste cuscusul, prin absorbirea aburilor care se ridica de la tocana.

Fundul vasului in care se adauga cuscusul este ca o sita, prin intermediul careia aburul de la tocana ajunge la granulele de cuscus.

De unde poti cumpara cuscus?

Cuscusul este destul de usor de procurat, se gaseste in foarte multe magazine.

Daca vrei sa cumperi online, poti face comanda de cuscus chiar aici (vezi link) → cumpara Cuscus

Sumar articol
Cous-Cous
Nume articol
Cous-Cous
Descriere
Cous-Cous. Cous-cousul reprezinta un fel de mancare traditional, din gris (granule din grau dur), ce se prepara la abur.
Autor
Publicat de
FT-Shop.ro
Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.