Cutite de bucatarie Japoneze
Cutitele de bucatarie japoneze sunt cele mai apreciate de catre bucatarii profesionisti sau amatori. Unele sunt manufacturate intr-un mod similar celor europene, de exemplu sunt realizate din otel carbon. Altele sunt concepute in cu totul alte moduri decat cele europene, de exemplu prin metoda Damasc.
Metoda Damasc de manufacturare isi are originea in orasul Damasc, capitala Siriei, cu aproximativ 1500 de ani in urma. Implica stemuirea sau forjarea otelului intr-o forma aplatizata care apoi se pliaza si se forjeaza din nou. Se continua astfel de mai multe ori, uneori se ajunge pana la 63 de repetari. Acest proces confera otelului o mare rezistenta, iar taisul cutitului are capacitatea de a-si pastra ascutimea foarte mult timp.
Cutitele din otel laminat reprezinta o alta varianta pentru optimizarea celor doua idealuri in fabricarea cutitelor: taisul foarte fin si usurinta in ascutire. Cutitele laminate folosesc in procesul de fabricatie o multitudine de straturi de otel de diferite clase sau tipuri. Scopul acestei constructii tip „sandwich” este sa confere cutitului niste proprietati deosebite care sa includa cele doua virtuti de baza: taisul foarte fin si usurinta in ascutire.
Unele forme de cutite sunt diferite de cele europene, reflectand cultura gastronomica japoneza si orientala. Astfel de forme includ cutitele pentru sashimi si sushi, precum si cutitul Santoku. In limba japoneza Santoku inseamna „trei lucruri bune”, in acest context Santoku reprezentand maruntire, tocare si feliere.
Cutitele japoneze sunt, in bucatarie, echivalentul automobilelor Ferrari: usoare, rapide, taioase, echilibrate, rezistente. Intr-un cuvant: impresionante!!!
Pe FtShop.ro gasiti o gama de cutite absolut deosebite, CHROMA HAIKU KUROUCHI, care sunt manufacturate exclusiv in maniera traditionala din regiunea Tosa, Japonia.
Tag: Metoda Damasc de manufacturare