Faina Manitoba – faina de forta

Faina Manitoba – faina din grau semidur, indispensabila in aluatul pentru painile italiene

  • Ce este Faina Manitoba (cum se obtine)?
  • Ce indice de forta are?
  • La ce se foloseste manitoba?
  • De unde cumpar Faina Manitoba?

Faina Manitoba (sau faina americana) provine din preeriile Americii de Nord, unde un nivel adecvat de umiditate si un sol fertil, fac un loc ideal unde graul poate sa creasca. „Manitoba” reprezinta numele tribului indian antic, ce apartinea acestor locuri.

Manitoba

Ce este faina Manitoba?

Faina Manitoba este obtinuta prin macinarea graului cultivat in regiunile din nordul Canadei si in teritoriile sudice colonizate de triburi de indieni. Faina Manitoba este o faina care se obtine dintr-o specie de grau care se numeste „Triticum aestivum„. Este un grau semi-dur, cunoscut pentru continutul sau ridicat in glutenina si gliadina. Aceste doua peptide, cand sunt activate in prezenta apei, produc gluten. Glutenul este o proteina elastica care incorporeaza gazul de dospire. Astfel permite cresterea aluatului, cu formarea de bule in structura spongioasa a painii.

Indicele de forta al fainii

Fiecare faina contine si elibereaza gluten daca este framantata cu apa, capatand un anumit indice de forta (parametru obtinut din corelatia dintre indicele de duritate si indicele de extensibilitate). Aceasta caracteristica este cea mai importanta proprietate a fainii. Este evaluata prin incadrarea pe o scala numerica de la 90 pana la aproximativ 370.

Faina Manitoba este o faina din grau semi-dur, foarte bogat in proteine si in gluten, fiind excelenta in productia de paine. Aceasta faina este clasificata ca fiind oFaina Manitoba faina cu un indice de forta W mai mare de 350. Pentru a intelege indicele de forta al fainii este necesar a fi cunoscut continutul in proteine care este un continut mare si puternic.

Unde folosim Manitoba?

Faina Manitoba este folosita ca si baza pentru produsele de patiserie, bogate in grasimi, cum ar fi: panettone, pandoro etc. Aceasta faina este folosita aproape in mod exclusiv sub forma 00 ( fara tarate si macinare fina). Principala carcteristica este data de viteza de digestie si de absorbtie, in detrimentul glicemiei si al insulinei.

Intalnim folosirea acestei faini si in celebrele retete de paini italiene. Este absolut indispensabila in reteta de ciabatta (gasiti o reteta foarte buna aici >> https://www.lauraadamache.ro/2008/09/ciabatta.html).

Se foloseste cu succes si in focaccia, in cozonac (in combinatie cu un alt tip de faina, pentru a aduce un plus de forta cresterii aluatului) sau in oricare alt aluat dospit ce necesita un indice de forta al fainii crescut.

Faina Manitoba este utilizata si la prepararea Seitan, un aliment care mai este cunoscut si sub denumirea de carne vegetariana. Pentru produsele de patiserie este indicata utilizarea fainii Manitoba alaturi de alte tipuri de faina, cu continut scazut de gluten. Se obtine in acest fel un aluat cu proprietati imbunatatite.

De unde cumpar faina manitoba?

Puteti gasi mai multe surse pe google. Recomandarea noastra este FT-Shop.ro, pentru ca aici veti gasi, cu siguranta, un produs original. Vedeti si alte tipuri de faina aici:  https://www.ft-shop.ro/faina/.

Sumar articol
Faina Manitoba
Nume articol
Faina Manitoba
Descriere
Faina Manitoba. Faina Manitoba (sau faina americana) provine din preeriile Americii de Nord, unde un nivel adecvat de umiditate si un sol fertil, fac un loc ideal unde graul poate sa creasca.
Autor
Publicat de
FT-Shop
Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.