Ferran Adrià si restaurantul „elBulli”
Ferran Adrià i Acosta este un bucatar spaniol nascut pe 14 Mai 1962 in L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona, Spania). Acesta a fost Chef al restaurantului elBulli in Roses de pe Costa Brava si este considerat unul dintre cei mai mari bucatari din lume.
Ferran Adrià si-a inceput cariera culinara in anul 1980 in timpul perioadei in care a lucrat ca si spalator de vase la Hotelul Playafels, in orasul Castelldefels. Bucatarul sef al bucatariei acelui hotel l-a invatat pe Ferran Adrià bucataria traditionala spaniola. La varsta de 19 ani, a fost incorporat in serviciul militar, unde a lucrat ca bucatar. In 1984, la varsta de 22 de ani, Ferran Adrià s-a alaturat personalului de la bucataria restaurantului elBulli, ca bucatar de linie. 18 luni mai tarziu, acesta a devenit bucatar sef.
In 1994, Ferran Adrià si Juli Soler (partenerul acestuia), au vandut 20% din afacerea lor lui Miquel Horta (un milionar spaniol, filantrop si fiul fondatorului Nenuco). Acest eveniment a devenit un punct de cotitura pentru restaurantul elBulli: banii au fost utilizati pentru a finanta extinderea bucatariei, relatia cu Horta deschizand usa multor clienti noi, oameni de afaceri si politicieni.
In ceea ce priveste istoria restaurantului elBulli aceasta este una placuta si interesanta. Locatia elBulli a fost selectata in anul 1961 de catre Dr. Hans Schilling, un german, si sotia ceha a acestuia, Marketa, care a vrut un restaurant pe o bucata de pamant pe care o cumparase. Denumirea „elBulli” a venit de la buldogii francezi detinuti de Schillings. Primul restaurant a fost deschis in anul 1964. Restaurantul si-a castigat prima stea Michelin in 1976 in timp ce bucatar sef era francezul Jean-Louis Neichel. Cea de-a doua stea Michelin a fost castigata in anul 1990, iar pe-a treia, in anul 1997.
ElBulli a publicat carti depre dezvoltare, meniu si filozofie, in anul 1993, in format mare, unele incluzand si CD-uri, precum si exemplare in format mic pentru vanzarea acestora in supermarket. Ferran Adrià, Juli Soler, si Albert Adrià au publicat „A Day at elBulli” in
2008. Cartea descrie 24 de ore din viata „elBulli” in imagini, precum si comentarii sau retete.
Texturas reprezinta o gama de produse ce apartin lui Ferran Adrià si fratelui acestuia Abert Adrià. Produsele includ Sferificación, Gelificación, Emulsificación, Espesantes si sunt rezultatul unor procese riguroase de selectie si experimentare. Texturas include produse precum Xanthan si Algin, care sunt ambalate si etichetate ca si Xantana Texturas si respectiv Algin Texturas.
Ferran Adrià a anuntat ca va inchide „elBulli” in anul 2012, ca urmare a pierderilor monetare masive care au avut loc. Ferran Adrià a fost citat de catre „New York Times” ca si cum ar fi intentionat sa inlocuiasca elBulii cu o academie culinara. Mai tarziu, Adrià a negat anuntul, spunanad ca „New York Times” l-a citat gresit, acesta declarand de fapt ca elBulli s-ar redeschide din nou in 2014, dupa o pauza de doi ani. Ferran Adrià a confirmat mai tarziu intr-un articol al revistei „Vanity Fair” din octombrie 2010, ca restaurant se va inchide permanent dupa iulie 2011, desi site-ul oficial elBulli nega acest lucru.
La 28 aprilie 2011, site-ul elBulli a confirmat faptul cum ca in iulie 2011, restaurantul elBulli isi va finaliza drumul ca si resaurant. Acesta urma a fi transformat intr-un centru de creativitate cu deschiderea in 2014.
„ElBulli: Cooking in Progress” este un film documentar despre restaurantul cu acelasi nume, in care se subliniaza procesul creativ care are loc in spatele „scenei”. Regizat de catre Gereon Wetzel. filmul urmareste echipa creativa condusa de catre Adrià. Acest documentar a avut premiera la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam din anul 2010.
In anul 2013, Somerset House a gazduit o expozitie dedicata alimentelor lui Ferran Adrià si elBulli. Adrià este foarte bine cunoscut pentru crearea de „spuma culinara”. Adrià a explorat spume create fara adaos de smanatana sau albus de ou. Spumele sunt realizate dintr-un lichid aromat si un aditiv (cum ar fi lecitina), apoi aerata printr-o varietate de metode. Prin folosirea unui singur lichid, aroma produsului final este mai putin diluata fiid mult mai intensa.
Adrià este deasemena si autorul cartii „Cocinar en Casa”. Impreuna cu tanarul lui asistent, Daniel Picard, Adrià a facut migdale in branza si sparanghel in paine, cu ajutorul ingredientelor naturale.
Puteti comanda cartea elBulli 2005 – 2011 – Ferran Adrià, Juli Soler, Albert Adrià, Josep Maria Pinto, Francesc Guillamet de pe FT-Shop.ro