Fleur de Sel de Guerande – Sare de mare cu IGP

Sare de mare cu Denumire de Origine Protejata (Indication Géographique Protégée – IGP) – Fleur de Sel de Guerande

Stiati ca Fleur de Sel de Guérande este singura sare care beneficiaza de Indication Géographique Protégée (IGP)!

Confera consumatorilor garantia originii si calitatii sari vandute sub aceasta eticheta.

Aceasta sare este 100% sare de mare naturala, recoltata manual.

Nerafinata – fara aditivi – fara agenţi de anti-coagulare – fara adaos de iod.

recoltare fleur de sel de guerande - www.chefcruceanu.ro

Datorita raritatii relative si a complexitatii si bogatiei de minerale, Fleur de Sel este cea mai cautata si ceruta sare.

Le Fleur de Sel de Guérande este o sare unica ce se dizolva foarte rapid fara a lasa un post-gust amar. Este fructul marii, soarelui si vantului, complet naturala, nerafinata si fara aditivi. Odata ce ati folosit aceasta sare in buctarie, nu veti mai folosi alta!

Sarea Fleur de Sel de Guerande provine de la una dintre cele mai renumite familii (Lionel si Françoise CHARTEAU) de paludieri din Bretagne, Franta.

Sarea favorita a regilor, este o sare alba-roze la recoltare, mult mai fina decat Sel Gris si foarte cautata de cunoscatori pentru gustul delicat si incomparabil, parfumul inimitabil de violete ce provine de la continutul ridicat in alge (dunaliella salina) si pentru bogatia de magneziu, calciu si alte oligo-elemente.

La Fleur de Sel de Guérande este compusa din cristale albe formate la suprafata sarariilor construite chiar pe malul Oceanului Atlantic. Traditional, era recoltata de sotiile si fiicele paludierilor (barbatii erau considerati prea putin cizelati pentru o activitate atat de fina) cu ajutorul unei raclete din lemn (lousse à de fleur) si era uscata la soare (ca si acum). Este bogata in oligo-elemente ce ii confera o savoare incomparabila.

Efemera Fleur de Sel de Guérande

Guérande, Gwenrann in dialectul breton, inseamna “brazda alba” si este o zona, din vestul Frantei, de numai 1600 de hectare neafecta de “binefacerile” civilizatiei. Guérande este regiunea cea mai nordica din lume in care se obtine sare in mod natural. Langa localitatea Guèrande, curentii Atlanticului circula mult mai curati decat in multe alte zone unde se recolteaza sare. Guèrande nu are egal in Europa in ceea ce priveste calitatea sarii!

Aici, marea este mai putin sarata decat in alte parti, iar conditiile meteo sunt mai putin favorabile evaporarii, necesitand o mai lunga circulare a apei peste stratul de argila, la o adancime foarte mica (1 – 2 cm). Aceasta tehnica de evaporare inlesneste un transfer important intre apa de mare care circula si argila. Aceste elemente sunt baza caliatii sarii de Guérande si permit acesteia sa-si pastreze toate mineralele provenite din apa de mare si sa se imbogateasca cu oligo-elementele provenite din argila.

In timp ce Gros sel de Guérande se formeaza prin saturare pe fundul argilos al bazinelor, Fleur de Sel de Guérande cristalizeaza plutind la suprafata. Ajutate de briza, aceste cristale, in forma de mici piramide ce plutesc usor, se formeaza la suprafata apei.

Sursa de bogatii naturale esentiale vietii, le sel naturel de Guérande® este renumita pentru concentratia ridicata de oligo-elemente, in special magneziu, calciu, fier, zinc si pentru continutul redus de sodiu. Cantitatea ridicata de umiditate o face un produs natural foarte solubil.

Datorita influentei razelor soarelui, “aurul alb” din bazinele cu apa sarata «oeillets», formeaza o crusta delicata ce se cristalizeaza la suprafata sub actiunea brizei marine. Aceasta este efemera Fleur de Sel de Guérande din Bretagne, a carui aparitie depinde de dispozitia vantului.

Toate produsele Lionel CHARTEAU indeplinesc standardele Federatiei Internationale de Agricultura Biologica “Nature et Progrès”, pentru o agricultura biologica, ecologica, echitabila si durabila in cadrul biodiversitatii.

Fleur de Sel recoltata de familia Lionel si Françoise Charteau este o sare veritabila, neprocesata si nerafinata. Nu contine agenti anti-aglomeranti si nici de alta natura.

In Bretagne, Franta, langa localitatea Guèrande, exista sararii inca din anul 868 d.C. datorita unui micro-climat mult mai bland decat in restul regiunii. Acolo, apele Atlanticului sunt mult mai curate decat in orice zona producatoare de sare din Franta.

Sarariile din Guèrande sunt lungi si inguste astfel incat un artizan paludier ca Lionel CHARTEAU sa poata culege, cu ajutorul unui cosulet special (lousse à de fleur), pelicula cristalizata la suprafata apei de mare concentrate din interiorul bazinelor. Aceasta este pretioasa Fleur de Sel de Guèrande.

Cum se recolteaza Fleur de Sel de Guerande?

In dupa amiezile calde, cu adieri de vant de la Est (uscat) si fara ploaie, se recolteaza – o singura data in acea zi – crusta formata la suprafata bazinelor cu saramura (aprox. 300 g/l) din apa de mare reinnoita zilnic prin circulare, Fleur de Sel – cea mai putin sarata si cea mai pura sare. Intr-o zi excelenta, cu soare si vant din Est, se recolteaza 1 – 5 Kg de Fleur de Sel per bazin.

Recoltare manuala Fleur de Sel de Guerande

In zilele reci si ploioase, cantitatea recoltata este zero! Ceea ce ramane si se cristalizeaza pe fundul bazinelor, pe tot parcursul sezonului, este Sel Gris.

Sezonul dureaza din Mai pana in Septembrie. La fiecare 100 Kg de Sel Gris produsa, se recolteaza in jur de 2 Kg de Fleur de Sel! Este vorba de un produs cu posibilitati limitate de obtinere: la o tona de Gros Sel recoltata, se obtin maximum 50 Kg de Fleur de Sel. Fiecare bazin (œillet) produce anual circa 1500 Kg de Gros Sel si 80 Kg de Fleur de Sel. Un paludier nu produce decat 2 – 3 tone de Fleur de Sel per an.Sare de mare Lionel Charteau

Fleur de Sel reprezinta numai 5 – 6% din productia anuala de sare de Guérande. Acest produs delicat se recolteaza, cu grija, numai manual si nu este supus niciunui fel de tratament.

Se strange sarea pe platformele rotunde (ladure) dintre bazine si se lasa sa se scurga peste noapte sau toata ziua. Apoi se pune intr-o roaba si se strange intr-o gramada pe platforma (trémet) de pe malul salinei. Aceasta operatiune se numeste “Aducerea Sarii”. La sfarsitul sezonului, se incarca aceste mari gramezi de sare si se depoziteaza in niste depozite speciale (salorge). Aceasta operatiune se numeste “Rulajul Sarii”. Sarea se lasa la scurs in aceste depozite cel putin un an inainte de a fi comercializata.

Caracteristica Fleur de Sel este conferita de echilibrul complex intre mineralele provenite din mare si cristalele diafane, textura jilava si aspectul alb, usor roze.

Fiind un produs natural cu un nivel ridicat de umiditate, este si extrem de solubila. De aceea, pentru a-si pastra umiditatea si aroma iodata, Lionel si Françoise CHARTEAU, isi impacheteaza sarea numai in saculeti din plastic sau in borcanele de sticla!

Familia Lionel si Françoise CHARTEAU a ales sa ramana independenta fata de cooperativele de marketing, tipice in regiune, ce se folosesc de majoritatea paludierilor din Bretagne. Acestea cumpara sare de la oricine este dispus sa vanda (uneori chiar si din alte zone), o amesteca si o vand sub diferite branduri.

Familia CHARTEAU si-a castigat independenta datorita vanzarilor directe (in Franta) si eforturilor pentru promovarea exportului, permitandu-i sa continue traditia seculara a paludierilor.

Lionel si Françoise CHARTEAU comercializeaza toata productia numai catre o clientela exigenta: restaurante gastronomice, magazine de delicatese, brutarii, producatori de unt, producatori de mezeluri fine care solicita o sare de calitate.

Fleur de Sel de Guerande produsa de Lionel CHARTEAU are o textura vaporoasa si savoare delicata.

Sarea favorita a regilor, Fleur de Sel se foloseste ca sare de masa, presarata direct in farfurie, sau in salate, pe carne, peste, fructe de mare (crabi, creveti, languste, homari, rapane etc) ca sare de finisare, cu legume crude (ridichi, anghinare, tomate etc) sau gatite la abur. Este perfecta pentru carpaccio de peste sau carne. Excelenta cu foie gras!

Condiment cautat de toti marii bucatari pentru proprietatile ei exceptionale de a pune in evidenta gustul preparatelor culinare. Se presara peste fructe proaspete, cum ar fi pepenele galben, pe paine de casa unsa cu unt de calitate, si chiar peste inghetata! Produce o adevarata magie la nivelul papilelor gustative.

Fleur de Sel se foloseste ca si un condiment, se adauga cateva cristale chiar inainte de momentul servirii, conferind astfel o tusa iodata si florala inimitabila, precum si o tenta crocanta. Fiecare cristal conteaza, fiecare cristal are rolul sau intr-un preparat.

Fleur de Sel are gust marin, este eleganta si puternica in acelasi timp. Pune in valoare preparatele numai prin simpla prezenta. Are o textura sublima ce trebuie conservata pentru a profita de partea crocanta, rasnita fiind deci inutila!

Lionel CHARTEAU a decis sa opteze numai pentru obtinerea unor produse de calitate, alegand sa efectueze toate operatiunile el insusi, manual, de la cernere pana la ambalare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.