Fructele liofilizate

Liofilizarea

Liofilizarea este un proces de deshidratare, folosit de obicei pentru a pastra un aliment perisabil, cum sunt fructele, sau pentru a transporta cu mai multa usurinta aceste alimente. Procesul de liofilizare a aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, ca o metoda de conservare a plasmei din sange, pentru situatiile de urgenta din timpul luptelor. Printre primele alimente supuse liofilizarii s-a situat cafeaua, insa, in prezent, multe alimente sunt supuse acestui tratament, precum fructele, legumele, ouale etc.

Fructe-liofilizate

Prin procesul de liofilizare se intelege inghetarea produselor alimentare, urmata de eliminarea aproape in totalitate a apei, prin sublimarea alimentului in vid, cu aport controlat de caldura. Alimentele liofilizate pot fi transportate cu usurinta, la temperaturi normale si pot fi consumate cu un efort minim de pregatire. Produsele liofilizate prezinta acelasi aspect si acelasi gust ca si fructele naturale, proaspete.

Liofilizarea – etape

Procesul de liofilizare presupune urmarea mai multor etape, precum:

  • Prima etapa consta in procesul de pretratare. Acesta etapa consta in supunerea alimentelor la o serie de tratamente preliminare, inainte de a fi congelate, fiecare produs ce urmeaza a fi liofliziat trebuind a fi unul de calitate superioara. Tratamentele preliminare la care sunt supuse produsele pot fi: de natura mecanica: tratamentele preliminare constau in dezosarea alimentelor, inlaturarea grasimii,  transare (atunci cand vine vorba despre carne), macinare etc;  de natura fizica: fierbere, frigere; de natura chimica: adaugarea unor substante ce intervin in protejarea produsului sau in obtinerea unor calitati specifice.
  • Cea de-a doua etapa a procesului de liofilizare este cea de congelare. Procesul de congelare a produselor presupune aparitia unor procese atat mecanice, ce constau in spargerea de celule, rupturi de tesuturi, perforarea peretilor celulari, cat si procese chimice ce presupun concentrarea solutiilor din produs, datorita solidificarii apei. Temperatura la care trebuie sa se regaseasca produsele la final, dupa congelare, trebuie sa fie scazuta astfel incat sa fie permisa solidificarea intregii cantitati de apa. Aceste temperaturi este indicat a Liofilizarefi situate intre -40-60 grade C.
  • Cea de-a treia etapa a procesului de liofilizare este cea a uscarii primare sau a sublimarii. In cadrul aceste etape presiunea este scazuta si o cantitate suficienta de caldura este furnizata produsului pentru a putea avea loc sublimarea. In aceasta etapa, aproximativ 95 % din cantitatea de apa ce se regaseste in alimentul supus liofilizarii, este sublimata. Pentru ca sublimarea sa poata avea loc, este necesara introducerea produsului intr-o camera inchisa ermetic, cu ajutorul unei pompe de vacuum.Tot necesara procesului de sublimare este si eliminarea vaporilor din camera in care a fost introdus produsul.  Datorita faptului ca o cantitate mare de vapori nu poate fi eliberata prin intermediul pompei de vid, vaporii de apa ce rezulta in urma procesului de sublimare, vor fi condensati pe suprafata rece a vaporizatorului. La sfarsitul celei de-a treia faze a procesului de liofilizare, produsul mai contine o cantitate de apa de la 10% la 30%, ce urmeaza a fi eliminta in cadrul celei de-a patra etape a procesului de liofilizare.
  • Etapa de uscare secundara. In cadrul acestei etape, obiectivul principal il reprezinta eliminarea cantitatii de apa ramasa de la etapa precedenta. In aceasta etapa, temperatura este mult mai ridicata decat in etapa precedenta, ajungand sa fie situata chiar peste 0 grade C, pentru a putea sparge orice interactiune fizico-chimica, care s-a format intre moleculele de apa si produsul congelat. Atat uscarea primara cat si cea secundara poate dura intre 6 si 20 de ore. Dupa ce procesul de liofilizare este complet, vidul este spart (se presurizeaza incinta pana la o valoare usor superioara presiunii barometrice, impiedicandu-se astfel intrarea de aer din exterior la deschiderea usii camerei de uscare), de obicei cu un gaz inert precum azotul, inainte ca produsul sa fie sigilat.

Ce produse se pot liofiliza?

Unele dintre produsele cel mai des supuse liofilizarii sunt fructele. Prin deshidratarea fructelor in urma procesului de liofilizare prezentat mai sus, sunt pastrate un mare procent din proprietatile fructului (glucide, antioxiFructele liofilizatedanti, saruri minerale, fibre). Din punct de vedere al prezentei glucidelor in fructele liofilizate, acestea prezinta o valoare energetica ridicata.

Avantajele liofilizarii

Astfel, pentru persoanele energice si iubitoare de sport, fructele liofilizate reprezinta o sursa buna de energie.

Deasemenea, fructele liofilizate ofera un important avantaj si persoanelor care doresc sa piarda in greutate, deoarece acestea ofera persoanelor care consuma o cantitate chiar mica de fructe, o senzatie de satietate. Un alt detaliu important este acela ca fructele liofilizate isi pastreaza un gust ideal, superior fructelor care sunt congelate.

Printre avantajele fructelor liofilizate se mai regasesc si urmatoarele: acestea prezinta o greutate redusa, absenta apei nu permite dezvoltarea microbilor, aroma si substantele nutritive regasite in fructe se pastreaza nealterate, pot fi stocate fara refrigerare, pot fi usor rehidratate etc. Fructele liofilizate pot fi consumate in cerealele pentru micul dejun, sau chiar ca o simpla gustare.

Puteti comanda Fructe liofilizate de pe FT-Shop.ro

Sumar articol
Fructele liofilizate
Nume articol
Fructele liofilizate
Descriere
Fructele liofilizate. Prin deshidratarea fructelor in urma procesului de liofilizare prezentat mai sus, sunt pastrate un mare procent din proprietatile fructului .
Autor
Publicat de
FT-Shop
Logo

Comentarii pentru “Fructele liofilizate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.