Melasa mod de fabricare

Melasa

Melasa – cum se face, tipuri Melasa, sau siropul negru de melasa, este un lichid vascos, de culoare inchisa, produs in urma procesului de rafinare a trestiei de zahar, sau a sfeclei de zahar. Denumirea de melasa provine de la cuvantul proto-indo-european „melid” si se inrudeste cu cuvantul din greaca veche „meli„, care inseamna miere, […]

Usturoi negru

Usturoiul negru, fermentat in coaja

Usturoi negru – usturoiul fermentat in coaja Usturoiul negru, cunoscut si sub numele de Allium sativum, este usturoiul pur aflat in stadiul de imbatranire, folosit la inceput ca un ingredient alimentar in bucataria asiatica. Acesta este produs in urma unui proces de fermentare a bulbilor intregi de usturoi proaspat. Fermentarea are loc intr-un mediu cu umiditate controlata […]

Faina din Grau dur

Faina-din-grau-dur

Faina din Grau dur – un soi bogat in proteine Faina din grau dur este facuta din Graul dur sau graul macaroni (Triticum durum sau Triticum turgidum) fiind singura specie de grau tetraploida, de importanta comerciala, care in prezent este cultivata pe scara larga. Aceasta specie a fost dezvoltata pintr-o selectie a graului Emmer, cultivat in Europa Centrala […]

Anghinarea

Anghinarea

Anghinarea – Aliment si Medicament Originile anghinarei Cum gatim anghinarea? Retete culinare cu anghinare Anghinarea – Beneficii pentru sanatate Anghinarea (Cynara scolymus) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Cynara, perioada in care aceasta planta infloreste fiind din vara pana in toamna (mai multe detalii despre caracterisitici, cultivare, substante active etc gasiti pe […]

Zaharul – Tipuri de zahar

Zaharul

Zaharul – Despre zahar si tipurile sale Zaharul a fost produs in subcontinentul indian inca din cele mai vechi timpuri. Denumirea acestui aliment, „zahar”, provine din limba araba, de la cuvantul sukkar. Nu era un aliment tocmai ieftin si datorita acestui fapt, mierea era mult mai des folosita ca indulcitor, in cele mai multe parti […]

Paella Valenciana – mancare traditionala din Spania

Paella

Paella Valenciana – mancare traditionala din Spania Paella Valenciana reprezinta un fel de mancare ce provine din Valencia si care isi are originea inca din mijlocul secolului al 19-lea, in apropiere de laguna Albufera, o laguna de coasta din Valencia. Acest fel de mancare, ce are la baza orezul, reprezinta un preparat traditional al Spaniei, […]

Fonduri Brune Tehnici de gatit

Fonduri-brune

Tehnici de gatit – Fonduri Brune Fondul brun (in limba franceza gasit sub denumirea de Fond brun sau Estouffade) reprezinta unul dintre fondurile de baza ce fac parte din bucataria franceza. Comparativ cu fondul alb, pentru a pregati fonduri brune, oasele, alaturi de totalitatea legumelor necesare, sunt mai intai rumenitate pentru ca apoi sa fie caramelizate. […]

Ce este Tajine?

Tajine

Tajine, vas de bucatarie sau preparat culinar? Tajinele din bucataria marocana constau in preparate ce sunt gatite lent, la temperaturi scazute, rezultatul fiind o tocana cu bucati de carne frageda, legume aromate si sos. Acest preparat provine din nordul Africii, din Berber, denumirea de tajine provenind chiar de la vasele in care se prepara aceasta reteta. Tajinele […]

Cum se face Demi-glace – Reteta preparare

Demi - glace

Ce este si cum se face Demi-glace Demi-glace (in limba engleza: „jumatate de glazura”) reprezinta un sos brun bogat provenit din bucataria franceza, ce este folosit fie in starea lui propie, fie ca baza pentru prepararea altor sosuri. Termenul provine de la cuvantul din limba fanceza „glace”, care, facand referire la sosuri, inseamna „glazurat”. Sosul Demi-glace […]

Brezarea Tehnici de gatit

Brezarea

Tehnica de gatit – Brezarea Brezarea este o tehnica de gatit in care ingredientul principal este mai intai prajit in grasime, pana cand acesta se rumeneste, iar apoi este fiert intr-o cantitate de lichid, intr-o oala acoperita care trebuie data la foc mic. Brezarea (din fr. braiser) este folosita ca o metoda de gatit mai putin costisitoare, […]