Importanta fibrelor in alimentatie

Importanta fibrelor in alimentatie

Fibrele sunt carbohidrati ce se gasesc in alimente precum fructele, legumele sau cerealele integrale. Spre deosebire de alte componenete alimentare, precum grasimile sau proteinele, fibrele nu sunt usor de digerat in organism, asa ca trec repede prin sistemul digestiv fara a provoca cresterea nivelului de zahar din sange.

Importanta-fibrelor-in-alimentatie

Toate fructele si legumele contin fibre, partile fructelor si legumelor cele mai concentrate in fibre sunt semintele, coaja acestora si membranele. Acest lucru semnifica faptul ca un fruct, cum ar fi un mar, in coaja are mult mai multe fibre decat o banana decojita. Una dintre cele mai bogate surse de fibre se regaseste in fructele de padure intregi, cum ar fi zmeura dar si in capsuni.

Fibrele dietetice, cunoscute si sub numele de furaje grosiere sau vrac, includ toate partile alimentelor vegetale pe care corpul uman nu le poate absoarbe sau nu le poate digera.

Fibrele sunt clasificate in fibre solubile (ce se dizolva in apa) si fibre insolubile (ce nu se dizolva in apa).

Fibrele solubile se dizolva in apa pentru a forma un material de consistenta gelului. Acesta poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange dar si al nivelului glucozei. Fibrele solubile se gasesc in alimente precum: ovazul, mazarea, fasolea, merele, citricele, morcovii, orzul si psyllium.

Fibrele insolubile sunt fibrele care nu se dizolva in apa, acestea gasindu-se in semintele si coaja fructelor, precum si in grau sau in orez brun. Acestea ajuta la trecerea alimentelor mult mai rapida prin stomac si intestine, fibrele insolubile reprezentand un ajutor pentru cei ce au probleme cu constipatia sau cei care au scaune neregulate. Surse bogate de fibre insolubile sunt faina din grau intreg, taratele din grau, nucile, fasolea dar si legume precum conopida, fasolea verde sau cartofii.

Cele mai multe alimente contin atat fibre solubile cat si fibre insolubile. Cu toate acestea, cantitatea de fibre variaza la fiecare aliment in parte. Pentru a avea un organism sanatos este extrem de important consumul intr-o cantitate cat mai mare de fibre.

O alimentatie bogata in fibre poate aduce numeroase beneficii sanatatii organismului uman, beneficii precum:

Normalizeaza miscarile intestinului. Fibrele alimentare maresc greutatea si dimensiunea scaunului si deasemenea il inmoaie. Un scaun voluminos trece mult mai usor prin intestin, scazand astfel riscul de constipatie.

Ajuta la mentinerea sanatatii intestinale. O dieta bogata in fibre poate reduce riscul aparitiei de hemoroizi si de pungi mici in colon (boala diverticulara). Unele fibre sunt fermentate in colon. Cercetatorii sunt in cautarea modului in care fibrele pot juca un rol in prevenirea bolilor de colon.

Reduce nivelul colesterolului din sange. Fibrele solubile ce se regasesc in fasole, ovaz, tarate din ovaz, seminte de in, ajuta la scaderea colesterolului din sange prin reducerea lipoproteinelor cu densitate scazuta. Numeroase studii au aratat ca fibrele pot interveni si intr-o buna sanatate a inimii, acestea reducand tensiunea arteriala si inflamatiile.

Controleaza nivelul glicemiei. La persoanele care sufera de diabet zaharat, fibrele (in special fibrele solubile) pot incetini absorbtia de zahar si ajuta la imbunatatirea nivelului de zaharuri din sange. O dieta sanatoasa, bogata in fibre, poate reduce deasemenea si riscul aparitiei diabetului de tip 2.

Intervin in obtinerea unei greutati benefice pentru sanatatea noastra. Alimentele care sunt bogate in fibre necesita de obicei mai mult timp pentru a fi mestecate, acest lucru oferind corpului uman timp pentru a inregistra momentul in care acesta nu mai simte senzatia de foame. O masa bogata in fibre tinde sa dea o senzatia de satietate mult mai repede, fara a aduga o mare cantitate de calorii in organismul nostru.

Accidentul vascular cerebral. Cerecetatorii au descoperit ca pentru fiecare sapte grame de fibre consumate zilnic, riscul de accident vascular cerebral scade cu 7 procente.

Sanatatea pielii.

Calculi biliari si pietre la rinichi. O dieta bogata in fibre poate reduce riscul de calculi biliari si pietre la rinichi, cel mai probabil datorita capacitatii fibrelor de a reduce nivelul zaharului din sange.

Institutul de Medicina recomanda urmatoarele cantitati de fibre necesare organismului uman. Astfel, barbatilor cu varsta mai mica de 50 de ani, le este recomandata o cantitate de 38 grame fibre, zilnic, pe cand celor cu varsta mai mare de 50 de ani le este recomandata o cantitate de 30 grame fibre.

Femeilor cu varsta mai mica de 50 de ani le este recomandata o cantitate de 25 grame fibre, zilnic, iar femeilor cu varsta mai mare de 50 de ani, le este recomandata o cantitate de 21 grame fibre.

Cel mai ridicat nivel de fibre se regeseste in alimente precum: semintele de Chia, fructele de padure, legume precum brocoli si varza de Bruxelles, radacinoase, ceapa , cartofi dulci, migdale, fasole, verde, conopida, mazare.

Tag: Importanta fibrelor in alimentatie

Sumar articol
Importanta fibrelor in alimentatie
Nume articol
Importanta fibrelor in alimentatie
Descriere
Importanta fibrelor in alimentatie. Fibrele sunt carbohidrati ce se gasesc in alimente precum fructele, legumele sau cerealele integrale.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.