Manerul cutitului – estetica, ergonomie, importanta

Manerul cutitului de bucatarie 

Multa lume considera ca manerul cutitelor are doar scop estetic, dar nu este doar atat. Manerul este parte integranta a cutitului si este esential pentru eficienta acestuia ca ustensila de taiere.
Probabil ca lemnul reprezinta cea mai buna solutie pentru maner, fiind si cel mai atractiv. Totusi, cand este folosit zilnic, poate deveni dificil de intretinut. Lemnul nu este complet imun la apa si, de aceea, trebuie mereu uscat cu grija pentru a preveni craparea sau deformarea. In plus, lemnul fiind poros prin natura lui, ar putea gazdui mai multe bacterii decat alte materiale. Exista totusi si anumite tipuri de manere din lemn special care rezista la apa si este si antibacterian, de ex:  Pakka (lemn stratificat de diferite esente, impregnat, foarte dur, anibacterian).
Otelul inoxidabil a devenit rapid o varianta atractiva si raspandita pentru manere. Este cel mai rezistent si cel mai igienic, atat datorita materialului cat si metodei de fabricatie fara imbinari. Otelul are tendinta de a fi alunecos cand este umed si, de aceea, majoritatea producatorilor de cutite premium prevad manerele cu creste, protuberante sau adancituri pentru a creste aderenta si confortul la folosire. Alt avantaj este echilibrul cutitului in mana. Fabricarea dintr-o singura piesa este o caracteristica unica ce permite cutitului sa fie perfect echilibrat si fara imbinari.

Maner de cutit
A aparut, insa, un nou concurent pentru otelul inoxidabil. Manerele compozite sunt realizate dintr-o varietate de materiale si sunt considerate ca fiind cea mai buna varianta deoarece imbina aspectul si aderenta lemnului cu igiena plasticului.

Pentru toate cutitele premium, noi va recomandam sa nu le spalati in masina de spalat vase ci sa le curatiti manual.
De asemenea, va sfatuim sa folositi pentru ascutire numai masatul ceramic sau piatra speciala pentru ascutit cutite, pentru a evita avarierea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.