Martipanul

Martipanul

Martipanul reprezinta un produs facut in principal din zahar/miere si faina de migdale, uneori, putand fi adaugat in compozitie si ulei de migdale sau extract de migdale. Pasta de martipan este folosita in bomboane (cum ar fi martipan invelit in ciocolata), dar si ca umplutura pentru prajituri sau produse de patiserie.

Martipanul traditional este facut in nordul Germaniei, dar popularitatea lui s-a extins in intreaga tara. Perioada in care se utilizeaza cel mai des martipanul, o reprezinta cea a sarbatorilor de iarna.

Martipan

Desi se crede ca originea martipanului este in Persia, si ca a fost introdus in Europa prin intermediul turcilor, exista unele dispute intre Ungaria si Italia, cu privire la originea acestui produs. In Sicilia (1193), martipanul era cunoscut sub numele de Panis Martius sau marzapane. In Germania, martipanul devenise o specialitate,in principal o specialitate a Marii Baltice. Producatorii de martipan din orasul Lübeck, Germania, producatori precum Niederegger, garantau ca doua treimi din compozitia pe care acestia o foloseau la realizarea martipanului lor erau reprezentate de migdale, ceea ce il faceau sa fie de o inalta calitate.

Din punct de vedere istoric, orasul Königsberg, din Prusia de Est, a fost renumit pentru productia sa de martipan, diferita de cea din alte locuri. Martipanul de Königsberg, are suprafata de culoare maro-auriu, iar uneori, prezinta in centru marmelada.

In conformitate cu Uniunea Europeana, martipanul trebuie sa aibe un continut minim de ulei de migdale de 14 % si un continut maxim de umiditate de 8.5 %. Mai exista si o serie de alte ingrediente, care insa sunt optionale, precum: apa de trandafiri, miere, fistic, conservanti si uneori alune.

In functie de proportia de martipan brut si de proportia de zahar, exista martipan de calitati diferite precum:

  • Lübecker Edelmarzipan 90:10 : Acest martipan se produce in orasul Lübeck, continand un procent de 90 % martipan brut (pasta de migdale) si 10 % zahar (adaugat in plus la procentul de 35% zahar continut de martipanul brut)
  • Edelmarzipan: contine 70 % martipan brut si 30 % zahar
  • Konsummarzipan: Aceasta versiunea este vanduta cel mai adesea sub forma de bomboane si contine un procent de 50 % martipan brut si 50 % zahar
  • Königsberger Marzipan: Acest tip de martipan a fost dezvoltat in Elvetia. Ingredientele sunt reprezentate de migdale macinate, zahar pudra, albus de ou si suc de lamaie.

Folosit singur, in starea lui proprie,  sau ca si ingFructe-din-martipanredient in diferite preparate, martipanul poate fi aromatizat sau colorat, in preparate precum „Frut
ta Martorana
„, un preparat cunoscut cu mult timp in urma, la o manastire de calugarite din zona Palermo. Acest preparat a aparut datorita dorintelor maicutelor de a inlocui fructele culese din gradina
lor cu fructe noi, facute din martipan.

Cuvantul „martipan” provine din limba italiana, de la cuvantul „marzapane„, insa acest lucru este neclar, originea acestui cuvant putand fi atat araba cat si greceasca. Deasemenea, numele acestei paste din migdale, „martipan„, poate proveni si de la numele orasului Martaban din Birmania.

Una dintre cele mai cunoscute retete dupa care se obtine martipanul, un etalon in gastronomie, este reteta Larousse, si presupune: mai intai, se fierbe zaharul impreuna cu glucoza si 150 ml. de apa, pana incep sa se coaguleze, adica mai exact pana la temperatura de 112 grade C, masurate cu termometrul-sonda. Se curata peretii vasului cu ajutorul unei pensule umede, pentru a evita caramelizarea zaharului. Compozitia obtinuta se ia de la sursa de caldura, se adauga pudra de migdale si se amesteca pana cand se obtine un amestec omogen. Se toarna intr-un castron, se acopera cu foaie de hartie pergament si se lasa sa se raceasca. Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie si se pune intr-un loc racoros

Pentru a produce martipan, este necesar ca migdalele crude sa fie curatate si scufundate in apa, la o temperatura chiar sub punctul de fierbere.

Martipanul se adauga in prepararea diferitelor delicatese, precum briose, prajituri, trufe, bomboane, dar poate fi si taiat sub diferite forme, putand fi folosit in decorarea torturilor.

Puteti comanda Martipan de pe FT-Shop.ro

Sumar articol
Martipanul
Nume articol
Martipanul
Descriere
Martipanul. Martipanul reprezinta un produs facut in principal din zahar sau miere si faina de migdale, uneori putand fi adaugat in compozitie si ulei de migdale sau extract de migdale.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.