Melasa mod de fabricare

Melasa

Melasa, sau siropul negru de melasa, este un lichid vascos, de culoare inchisa, produs in urma procesului de rafinare a trestiei de zahar, sau a sfeclei de zahar. Denumirea de melasa provine de la cuvantul proto-indo-european „melid” si se inrudeste cu cuvantul din greaca veche „meli„, care inseamna miere, „mel” in latina sau „melaço” in portugheza. Termenul de „melasa” este un termen american, care dateaza din anul 1875. Tipurile de melasa variaza in functie de cantitatea de zahar, varsta plantei dar si metodele de extractie.

Melasa mod de fabricare

Cum se obtine melasa?

Pentru a obtine melasa, mai intai se recolteaza trestia de zahar, careia i se vor indeparta frunzele. De obicei, terenurile pe care se cultiva trestie de zahar sunt incendiate pentru a fi arse frunzele si pentru a fi indepartati serpii care se bucura de acest habitat. De cele mai multe ori, sucul extras din trestia de zahar se obtine prin strivire, zdrobire sau taiere. Pentru a deveni mai concentrat, sucul se fierbe, determinand astfel si aparitia cristalelor de zahar.

Produsul obtinut in urma primei fierberi a siropului, se numeste sirop primar, acesta continand cea mai mare cantitate de zahar. In zonele din sudul Statelor Unite ale Americii, siropul primar se refera la sucul de trestie. Siropul secundar este produs in urma celui de-al doilea proces de fierbere al zaharului, ducand la obtinerea unui gust usor amar.

Majoritatea cantitatii de zaharoza din sucul originar de trestie este astfel cristalizata si extrasa. Energia melasei provine de la continutul mic de zahar ramas. Pentru mult timp, melasa era vanduta ca un supliment pentru sanatate. Aceasta era utilizata pentru producerea de etanol folosit in industrie, dar mai era folosita si ca aliment in hrana vitelor.

Melasa din sfecla de zahar

Aceasta Melasa obtinuta din sfecla de zahar, difera de cea obtinuta din trestia de zahar. Numai siropul rezultat in etapa finala de cristalizare poarta denumirea de melasa; siropurile intermediare poarta denumirea de “zeama subtire” si ”zeama groasa”. Melasa din sfecla de zahar (siropul mama sau siropul de scurgere) este reprezentata intr-un procent de 50% de zahar in forma uscata, predominant zaharoza, dar contine si cantitati semnificative de glucoza si fructoza. Melasa din sfecla de zahar este limitata in continutul de biotina ( Vitamina H sau Vitamina B7), ce intervine in cresterea celulara. Mai contine deasemenea si multe saruri precum calciu, potasiu, oxalat dar si compusi ca betaina sau trizaharide.

Gasim melasa atat sulfurata cat si nesulfurata. Cea sulfurata este tratata cu dioxid de sulf ca si conservant.
Melasa Pura din Trestie de zahar

Melasa Light

Un alt tip este “Melasa Light” ( Light Molasses). Aceasta mai poarta denumirea si de Melasa Barbados, fiind o melasa dulce si usoara si se obtine dupa prima fierbere a sucului trestiei sau sfeclei de zahar. Aceasta este cea mai vanduta forma, fiind cel mai des folosita pentru preparatele de brutarie si cofetarie sau patiserie, dar si pentru marinade sau diferite sosuri.

Melasa Neagra

La fel de cunoscuta mai este si ”Melasa Neagra” (Black Molasses), aceasta obtinundu-se in urma celei de-a doua fierberi a siropului din trestia sau sfecla de zahar. Gustul acesteia este mai putin dulce dar puternic, iar consistenta este una groasa. Este folosita la prepararea fursecurilor, dandu-le o aroma si o culoare distincta.

Blackstrap Molasses este un alt tip. Blackstrap se obtine in urma unei a treia fierberi a melasei, aceasta fiind considearata si cea mai sanatoasa, deoarece isi pastreaza cele mai multe vitamine si minerale. Gustul este unul mai putin dulce si destul de amar. Acest tip de melasa este cel mai adesea folosita la preparate pe baza de carne de porc.

Putem spune ca melasa, de orice tip, este extrem de benefica pentru sanatate. Astfel aceasta este benefica pentru par, ajutand la imbunatatirea firului de par, datorita continutului in cupru. Datorita continutului in fier, acest produs ajuta si la transportul oxigenului in sange si previne anemia.

Este extrem de benefica si prin faptul ca imbunatateste digestia, prevenind si constipatia, avand calitati laxative.

Puteti comanda Melasa din Trestie de Zahar de pe www.FT-Shop.ro

Sumar articol
Melasa
Nume articol
Melasa
Descriere
Melasa. Melasa, sau siropul de melasa neagra, este un lichid vascos, de culoare inchisa, produsa in urma procesului de rafinare a trestiei de zahar, sau a sfeclei de zahar.
Autor
Publicat de
Ft-Shop
Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.