Nam Phrik – Sosuri tailandeze

Nam Phrik Sosuri Tailandeze

Nam phrik este un termen generic care face referire la toate tipurile de sosuri mai mult sau mai putin vascoase, sosuri picante, pe baza de chili, ce se regasesc in bucataria tailandeza. Ingredientele cu ajutorul carora se prepara sosul Nam phrik constau in ardei proaspat sau ardei uscat, usturoi, ceapa, suc de lamaie, iar de multe ori chiar si peste sau pasta de creveti.

Nam Phrik Sosuri Tailandeze

Nam phrik este servit in mod normal pe farfurii mici, cu scopul de a servi drept condiment pentru preparatele „blande”, precum pestele sau carnea fiarta. In functie de tipul si regiunea in care se prepara Nam phrik, textura acestuia poate varia, de la cea a unui lichid, la cea a unei paste, granule sau pulbere.

In loc de khrueang kaeng sau phrik kaeng, cuvintele nam phrik mai pot fi folosite si pentru a desemna pasta de curry tailandeza, precum nam phrik kaeng. Primul occidental care a adus informatii legate de Nam phrik a fost Simon de la Loubère.

Tipurile de Nam phrik variaza in functie de ingredientele folosite in prepararea acestui sos, modul de prepararae dar si regiunea in care acesta este folosit. Unele ingrediente pot fi reprezentate de tamarind, mango verde, galangal, lemongrass, ciuperci si uneori chiar si broasca. Unele tipuri de Nam phrik pot fi indulcite cu zahar. Printre cele mai raspandite sosuri se regasesc:

  • Nam phrik kapi. Este unul dintre sosurile cele mai raspandite, fiind tipic din centrul Tailandei. Acesta este adesea consumat alaturi de legume, dar si alte preparate.
  • Nam phrik kha. Este preparat cu ardei iute, usturoi, galangal prajit si sare. Aceasta specialitate specifica nordului Tailandei este adesea servita cu ciuperci fierte.
  • Nam phrik long ruea. In prepararea acestuia se folosesc ingrediente precum creveti uscati, pasta de creveti, usturoi, ardei iuti, zahar, diferite tipuri de fructe precum garcinia schomburgkiana si solanum ferox. Acesta se consuma impreuna cu oua de rata, verdeturi proaspete etc.
  • Nam phrik maeng da.  Incorporeza in compozitia sa maeng da ( un gandNam Phrikac de apa gigantic) prajit si pisat.
  • Nam phrik narok. Acesta se prepara cu ardei iute uscat, pasta de creveti, somn, esalota, usturoi, sos de peste si zahar.
  • Nam phrik num. O specialitate bazata pe ardei verde prajit, ceapa si usturoi, consumata de obicei alaturi de legume, carne de porc, jumari si orez.
  • Nam phrik ong.  O specialitate traditionala din nordul Tailandei, facuta din carne de porc tocata si rosii.
  • Nam phrik phao. Acesta este indulcit cu zahar, avand printre ingrediente ardei iute prajit si tamarind. Poate fi folosit ca ingredient in prepararea de tom yum sau salata tailandeza
  • Nam phrik pla ching chang. Are la baza hamsii mici.
  • Nam phrik pla ra. Are ca ingredient principal pla ra.
  • Nam phrik pla salat pon. Ingredientele principale ( peste uscat, chili rosu uscat si usturoi) sunt prajite pana devin crocante, iar impreuna cu pasta de creveti si zaharul, sunt pisate, iar apoi consumate alaturi de legume crude.
  • Nam phrik pla yang. Pestele facut la gratar este tocat si amestecat cu ceapa, usturoiul, pudra de chili, tamarind, pasta de creveti, sos de peste si zahar.
  • Nam phrik tai pla. Este preparat din maruntaie fermentate ale macroului

Puteti comanda Nam Phrik de pe FT-Shop.ro

Sumar articol
Nam Phrik Sosuri Tailandeze
Nume articol
Nam Phrik Sosuri Tailandeze
Descriere
Nam Phrik Sosuri Tailandeze Nam phrik este un termen generic care face referire la toate tipurile de sosuri mai mult sau mai putin vascoase, sosuri picante, pe baza de chili, ce se regasesc in bucataria tailandeza
Autor
Publicat de
FT-Shop.ro
Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.