Paella Valenciana – mancare traditionala din Spania

Paella Valenciana – mancare traditionala din Spania

Paella Valenciana reprezinta un fel de mancare ce provine din Valencia si care isi are originea inca din mijlocul secolului al 19-lea, in apropiere de laguna Albufera, o laguna de coasta din Valencia. Acest fel de mancare, ce are la baza orezul, reprezinta un preparat traditional al Spaniei, dar in special al Valenciei; locuitorii din Valencia considera paella ca fiind simbolul prin care ei se identifica.

Paella Valenciana - mancare traditionala din Spania

 

Tipuri de Paella

Tipurile de paella includ: paella valenciana, paella cu fucte de mare dar si paella mixta. Paella valenciana este coniderata a fi reteta originala, aceasta constand in orez alb, fasole verde (bajoqueta si tavella), carne (de pui sau de iepure), fasole alba, melci si condimente precum: sofranul si rozmarinul. Un alt ingredient destul de frecvent folosit este anghinarea.

Atunci cand vine vorba de reteta de paella cu fructe de mare, aceasta inlocuieste carnea (de pui sau iepure) cu fructele de mare, fiind excluse din reteta fasolea sau alte legume verzi.

Paella mixta consta intr-o combinatie in stil liber, de carne de animale terestre, fructe de mare, vegetale. Ca un aliment comun tuturor retetelor de paella il reprezinta uleiul de masline, folosit in toate retetele de paella.

Etimologie

„Paella” este un cuvant valencian/catalan, care deriva dintr-un cuvant frantuzesc mai vechi „paella” pentru „paine”, care la randul sau provine de la cuvantul din limba latina „patella” care inseamna deasemenea tot paine.

Istoric

In Spania, agricultorii au imbunatatit sistemele vechi de irigare, de-a lungul coastei mediteranene. Acest fapt a dus la obtinerea de randamente mari in productia de orez. In consecinta, locuitorii din Valencia, au inceput sa faca adesea musaca din orez, peste si condimente, pentru reuniunile de familii ce se petreceau de sarbatorile religioase, stabilindu-se astfel, in Spania, si obiceiul de a manca orez. Ulterior, a devenit o obisnuinta a combina orezul cu legume sau peste, aceasta combinatie fiind foarte des consumata in Coasta de Est a Spaniei.

La ocazii speciale, locuitorii Vlenciei din secolul al 18-lea,  foloseau diferite vase pentru a prepara orezul in aer liber, in apropierea lacului Albufera. Deasemena, numele de paella, provine si de la recipientul in care se prepara aceasta delicatesa, gustul delicios al paella, obtinandu-se doar folosind un vas potrivit.

Vase speciale pentru Paella

Astfel, tigaile pentru paella pot varia, precum:Tigaie din fier negru, pentru paella - Chef Cruceanu

Tigaia din Fier Negru: aceasta  tigaie este similara cu tigaia din otel carbon. Exceptia consta in faptul ca aceasta este fabricata dintr-un otel mult mai gros si mai greu. Aceasta necesita putina ingrijire, asemenea tigailor din otel carbon.

Tigaia din Otel Carbon: acest tip de tigaie este ideala pentru a pregati paella, deoarece otelul carbon conduce caldura usor si uniform in acelasi timp. Otelul este subtire dar deasemenea este destul de rigid si durabil, avand fundul alveolat cu ciocanul. Specialistii in paella considera ca aceasta tigaie ajuta la imbunatatirea gustului acestui preparat. Otelul carbon necesita o ingrijire speciala dupa folosire. Astfel, dupa spalare, tigaia trebuie uscata, iar apoi trebuie frecata in interior cu ulei vegetal, pentru a peveni astfel ruginirea.

Tigaia din Otel Inoxodabil: finisajul oglinda al tigaii ofera o prima impresie uluitoare, insa acest aspect nu este singura calitate a tigaii. Fabricata din otel inoxidabil de inalta calitate, 18/8, tigaia pentru paella este robusta si rigida, avand baza ondulata.

Tigaia Emailata: aceasta tigaie ofera confort si valoare, facand o paella delicioasa. Fabricata din otel, acesta este acoperit cu email alb si negru, astfel rugina nu va fi o problema. Deasemenea, emailul o va face mai usor de curatat.

Cum preparam Paella?

Pentru a pregati reteta de paella valenciana, traditionala, trebuie urmasi cativa pasi. Mai intai, intr-o tigaie pentru paella, se incalzeste uleiul. Carnea de iepure sau pui se soteaza, iar apoi se asezoneaza cu sare. Legumele se adauga si ele si se soteaza pana cand incep sa se inmoaie. Se adauga apoi usturoiul (optional), rosiile rase si fasolea. Se adauga apoi apa, sofranul, melcii si rozmarinul. Intreaga compozitie se lasa la fiert, pana cand lichidul se reduce la jumatate. Dupa ce rozmarinul si-a lasat aroma in preparat, acesta trebuie scos, evitand astfel sa se destrame. Se adauga apoi orezul si preparatul se lasa la fiert pana in momentul in care orezul este fiert.  Paella poate fi decorata o rozmarin proaspat.

Sumar articol
Paella
Nume articol
Paella
Descriere
Paella. Paella reprezinta un fel de mancare ce provine din Valencia, ce isi are originea inca din mijlocul secolului al 19-lea, in apropiere de laguna Albufera, o laguna de coasta din Valencia, de pe coasta de est a Spaniei
Autor
Publicat de
FT-Shop
Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.