Piperul Cayenne

Piperul Cayenne

Piperul Cayenne, cunoscut si sub numele de condiment de Guineea sau ardei rosu fierbinte, se obtine prin macinarea ardeilor Cayenne, un soi ce face parte din clasa Capicum Annuum, alaturi de ardeiul gras, ardeiul jalapeno, boia de ardei dar si altele. Ardeiul Cayenne este un ardei foarte iute, folosit pentru a aroma diferite feluri de mancare. Numele acestuia, „Cayenne”, provine de la orasul Cayenne din Guyana Franceza.

Piperul-Cayenne

Soiurile de cayenne, Capsicum annuum, pot fi cultivate intr-o varietate de locatii si au nevoie de aproximativ 100 de zile pentru a se maturiza. Benefic pentru dezvoltarea ardeiului, il reprezinta un sol cald, umed si bogat in nutrienti, dar si un climat cald. Ardeiul cayenne este un arbust mic, peren, ce poate atinge o inaltime situata intre 0.5 -1 m. Tulpina sa lemnoasa, cu numeroase ramuri, este acoperita de frunze groase de culoare verde-inchis. Mici flori de culoare alba, apar pe intreaga suprafata a arbustului, care dezvolta fructe luminoase, lucioase si lungi, de culoarea verde (pastai) sau rosie. Fructele ajung la maturitate, in momentul in care acestea capata culoarea rosu intens.

In interior, fiecare fruct Cayenne prezinta numeroase seminte in forma de disc plat, ce au culoarea alb sau crem. Ardeiul iute rosu Cayenne trebuie sa se coaca complet, pana ajunge la maturitate, pentru ca apoi sa fie recoltat si pus la uscat la lumina soareleui, acest din urma fapt ducand la o micsorare a dimensiunii ardeilor.

Piperul Cayenne are un gust picant puternic, acesta fiind dat de compusi precum capsaicina, capsantina si capsorubina. Iuteala data de piperul Cayenne este masurata in unitati Scoville. Pe scara Scoville, ardeiul iute are o iuteala cuprinsa intre 30.000 si 50.000 unitatide caldura, in comparatie cu ardeiul gras care are 0 unitati de caldura.

Piperul Cayenne este foarte bogat in Vitamina A. Deasemenea, acesta maArdei-iute-Rosu-Cayennei contine Vitamina B6, Vitamina E, Vitamina C, riboflavina, potasiu si mangan.

Multe societati, in special cele din America si China, au o adevarat istorie in ceea ce priveste utilizarea piperului Cayenne in scop terapeutic. Piperul Cayene ajuta la mentinerea sanatoasa a organismului uman, avand numeroase beneficii pentru corp. Astfel, Piperul Cayenne are proprietati anti-iritante, avand capacitatea de a reduce inflmatii de la nivelul gatului, stomacului; reprezinta un agent anti-raceala; are proprietati anti-fungice: rezultatele unui studiu au aratat ca piperul Cayenne ar putea impiedica in mod eficient formarea de phomopsis si collectotrichum; previne migrenele; constituie un adevarat ajutor digestiv, stimuland tractul digetiv si crescand fluxul productiei de enzime si suc gastric, acest lucru ducand la metabolizarea alimentelor si a toxinelor; ajuta la producerea de saliva, un element esential pentru o digestie excelenta si pentru o buna digestie orala; ajuta la reducerea aterosclerozei; incurajeaza activitatea fibrinolitica si previne formarea de cheaguri de sange, toate acestea impiedicand aparitia unui atac de cord sau a unui accident vascular; dar si multe alte beneficii.

Piperul Cayenne este unul foarte popular in numeroase bucatarii din intreaga lume, reprezentand un ingredient cheie intr-o varietate de sosuri calde,dar deasemenea mai poate fi adaugat in sucuri, completand astfel aroma intensa a fructelor dar si in multe alte preparate, precum Tacos cu peste, miere si susan, Trufe cu piper Cayenne, salate etc.

Puteti comanda Piperul Cayenne de pe FT-Shop.ro

Sumar articol
Piperul Cayenne
Nume articol
Piperul Cayenne
Descriere
Piperul Cayenne. Soiurile cele mai cultivate de cayenne, Capsicum annuum, pot fi cultivate intr-o varietate de locatii si au nevoie de aproximativ 100 de zile pentru a se maturiza.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.