Ragu

Ragu

Ragu

In bucataria italiana, Ragu este un sos pe baza de carne, care este de cele mai multe ori servit alaturi de paste. Caracteristica comuna a tuturor retetelor de Ragu consta in prezenta carnii, toate retetele de sosuri fiind destinate consumului alaturi de paste. Retete de Ragu pot fi urmatoarele: Ragu alla Bolognese (sos Bolognese), Ragu alla Napoletana, Barese Ragu ( preparat uneori cu carne de cal).

Ragu

In regiunile din nordul Italiei, Ragu este de obicei un sos din carne, de cele mai multe ori tocata, gatita cu diferite legume, sotate in diferite lichide. Carnea este variata si poate fi reprezentata fie doar de o anumita categorie de carne, fie de un amestec de carne de vita, carne de pui, carne de porc, rata, gasca, miel, oaie, sau vitel, precum si organe comestibile de orice fel. Lichidele in care sunt sotate de obicei legumele pot fi apa, bulionul, laptele, smantana sau vinul.

In regiunile din sudul Italiei, in special in Campania, sosul Ragu este preparat din bucati mari de carne de vita sau carne de porc, uneori chiar din carnati traditionali, gatit alaturi de legume, in special alaturi de rosii.

Ragu, sosul pentru pastele din bucataria italiana, a aparut, cel mai probabil, in urma influentei pe care un preparat francez (o tocanita spcifica Frantei) din secolul al 18-lea, dar si invazia si posesia lui Napoleon in anul 1796 asupra regiunilor nordice ale Italiei, au avut-o asupra acestei regiuni.

Inca din secolul al 16-lea, nu era ceva neobisnuit ca pastele sa fie gatite si servite alaturi de un sos din carne, de multe ori, chiar alaturi de o simpla „supa” din care a fost eliminata carnea. Prima reteta documentata pentru sosul de carne dateaza din secolul al 18-lea, primul sos Ragu fiind pregatit de catre Alberto Alvisi.Lasagna

Una dintre cele mai intalnite retete la care se adauga sosul Ragu, este reteta de lasagna. Reteta dupa care se pregateste sosul Ragu pentru lasagna este una simpla si presupune urmarea catorva pasi precum: mai intai se topesc 5 linguri de unt cu ulei de masline, la foc mediu; se adauga ulterior telina, morcovul, ceapa si se amesteca ocazional, pana cand ceapa capata o culoare usor aurie. Se adauga apoi carnea de vita sau/si de porc, pancetta si se lasa la gatit, amestecand usor, pana cand carnea isi pierde din roseata. Intre timp, se amesteca vin cu pasta de tomate si aceasta compozitie se fierbe pana cand lichidul este evaporat, aproximativ 15, 20 de minute. Aceasta compozitie se adauga peste carne, alaturi de lapte, se acopera cu un capac intredeschis, se reduce caldura si se lasa la fiert pana se obtine sosul dorit, verificand permanent si adaugand apa sau sos de rosii daca mai este nevoie.

Puteti comanda Sosul Ragu de pe FT-Shop.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.