Sabrarea sau deschiderea sampaniei cu sabia

Sabrarea

Sabrarea reprezinta o tehnica de a deschide sticla de sampanie cu o sabie, utilizata cel mai adesea la ocazii ceremoniale. Sabia este glisata de-a lungul corpului sticlei pentru a rupe gatul acesteia, lasand doar baza sticlei deschisa, sampania fiind gata sa curga.

Sabrarea

Sabrarea sau deschiderea sampaniei cu sabia isi are originea in Franta, in timpul razboaielor napoleoniene. Povestea spune ca legendara Barbe Nicole Ponsardin, cunoscuta astazi ca Veuve Clicquot, dupa moartea sotului ei a preluat compania si a reusit sa devina unul dintre cei mai mari exportatori de sampanie pentru Curtile Regale din Imperiul Rus si din Franta.

Odata cu faima a venit si faptul ca ea organiza petreceri pentru ofiteri si pentru inalta societate. Dupa terminarea petrecerii, ea obisnuia sa le dea ofiterilor  cate o sticla de sampanie pentru a o lua cu ei si pentru a se bucura de ea inainte de lupta. Cum soldatii calareau pe spatele cailor, era dificil sa deschida folia, sa indeparteze dopul si sa conduca animalele in acelasi timp. Intr-o zi, un ofiter a luat sabia si a decapitat sticla, indeparatand gatul si dopul acesteia.

Astfel a luat nastere tehnica de sabrare.

Mai intai de toate, pentru ca tehnica de sabrare sa fie executata corect, aceasta trebuie efectuata de persoane experimentate, cu exceptia cazului in care persoana care executa sabrarea se afla in prezenta unui maestru in sabrare. Este recomandat ca sticla de sampanie sa fie pastrata la frigider cel putin patru ore inainte de a se efectua tehnica de sabrare. Sticla nu trebuie tinuta in gheata pentru ca astfel, cea mai importanta parte, gatul, nu se raceste in mod corespunzator. Temperatura ideala la care trebuie tinuta o sticla de sampanie inainte de sabrare este de 6-8 grade C.

O sabie pentru sampanie este un instrument facut special pentru tehnica sabrarii. Unele sabii au lame scurte, in jur de 30 centimetrii lungime si sunt asemanatoare cutitelor mari, cu toate ca pot exista sabii pentru sabrare cu lame si mai lungi. Partea lamei folosita la sabrare ar trebui sa fie fara tais – o margine ascutita ar fi inutila, pentru ca in sabrare, impactul este important. Sticlele de sampanie pot fi deschise si cu o spatula, folosind aceeasi metoSabie-pentru-Sabratda – sau chiar baza unui pahar de vin. Gatul sticlei trebuie sa stea intr-un unghi de aproximativ 20 de grade. Somelierul experimentat poate deschide sticla cu pierderea unei mici cantitati de sampanie.

O sticla de sampanie contine o cantitate considerabila de presiune. Presiunea din interiorul unei sticle de sampanie, este de 620 kilopascali. Pentru a putea fi indepartat dopul sticlei, este necesara o forta de de aproximativ  160 newtoni.

Punctul sensibil al sticlei unde aceasta trebuie lovita este reprezentat de locul unde cele doua jumatati ale sticlei se unesc, mai concret, exact sub „buza”. Impactul sabiei asupra acestui punct slab, creeaza o fisura care se propaga rapid prin sticla. Dupa ce fisura a rupt partea de sus a sticlei, presiunea din interiorul sticlei dar si impulsul dat de sabie,va arunca gatul sticlei pe o distanta de aproximativ 5-10 metri.

Cel mai mare numar de sampanii sabrate intr-un minut, recunoscut de Cartea Recordurilor, este de 47 sticle de sampanie. Recordul este detinut de Mirko Rainer care a reusit aceasta victorie pe data de 6 septembrie 2014, in Mendrisio, Elvetia.

Cel mai mare numarul de sampanii sabrate simultan a fost de 487. Acesta a fost recunoscut oficial ca un record mondial de catre  judecatorul Guiness Book of Records, cu ocazia a „Sciabolata dei Momó„, care a avut loc pe 5 septembrie 2015, in Mendrisio, Elvetia.

Puteti comanda Sabie pentru Sabrat Champagne – Chateau Laguiole de pe FT-Shop.ro

Sumar articol
Sabrarea
Nume articol
Sabrarea
Descriere
Sabrarea. Sabrarea reprezinta o tehnica de a deschide sticla de sampanie cu o sabie, utilizata cel mai adesea la ocazii ceremoniale.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.