Sashimi

Sashimi

Sashimi este o delicatesa japoneza ce consta in carne foarte proaspata, cruda, sau felii subtiri de peste. Cuvantul „sashimi” inseamna „organism patruns„. Acest cuvant dateaza din perioada Muromachi si a fost inventat cand cuvantul „kiru„(a taia) a fost considerat prea nefast pentru a fi utilizat de altcineva in afara de samurai.

Sashimi

O alta posibilitate pentru nume ar putea veni de la metoda traditionala de recoltare. De indata ce pestele „Sashimi Grado” este capturat, acestuia i se strapunge creierul cu un varf ascutit , iar apoi se plaseaza in gheata. Acest proces poarta denumirea de „jime ike„, iar moartea instantanee semnifica faptul ca aceasta carne de peste contine o cantitate minima de acid lactic. Acest lucru inseamna ca pe gheata, pestele va putea fi pastrat in stare proaspata pentru mai multe zile, fara a deveni albicios si fara a se degrada.

Sashimi reprezinta, de obicei, primul fel de mancare de la o masa formala japoneza, dar poate fi deasemenea servit si ca fel principal, servit cu orez si supa miso. Bucatarii japonezi considera sashimi cel mai fin preparat de la mesele formale ale japonezilor, fiind recomandat a se consuma inainte de alte preparate ce contin arome puternice.

Feliile de fructe de mare, ce compun ingredientul principal, se gasesc deasupra unei garnituri. Garnitura, tipica din Asia, poate fi reprezentata de ridichie alba taiata in fasii subtiri si lungi sau frunze din plante. Sashimi este servit, intr-un mod popular, cu un sos de scufundare (sos de soia) si condimente, precum pasta de wasabi sau ghimbir ras.

Pasta de wasabi este uneori amestecata cu sos de soia. Puristii contesta acest fapt de a amesteca pasta de wasabi cu sosul de soia, ei sustinand ca in urma acestui amestec, pasta de wasabi va avea o aroma mai putin intensa. Cu toate acestea, sashimi este indicat a se consuma alaturi de pasta de wasabi, deoarece pe langa aroma puternica pe care condimentul o are, aceasta ucide si bacteriile daunatoare dar si parazitii ce se pot gasi in fructele de mare crude.

Unele dintre cele mai populare ingrediente folosite in sashimi sunt: somon, creveti, macrou, tuna, stavrid negru, caracatita, galbena, scoici, carne de balena etc. Unele ingrediente, precum caracatita, sunt servite fierte. Cele mai multe fructe de mare, precum tonul, somonul, calamarul, sunt servite crude.

In mod traditional, pestii care petrec cel putin o parte din viata lor in apa salmastra sau dulce, sunt considerati a fi nepotriviti pentru sashimi. De exemplu, somonul, un peste anadrom, nu se consuma direct din rau.  Pentru a ucide parazitii, o metoda foarte eficienta consta in congelarea pestelui. Conform reglementarilor Uniunii Europene, pestele congelat la  −20 °C, pentru o perioada de 24 de ore, omoara parazitii.

Pentru a pregati Sashimi, in special pentru felierea fructelor de mare sau pentru felierea pestelui crud, sunt folosite cutite speciale, cutite subtiri si lungi, folosite special pentru acest preparat.

Puteti comanda Cutite „Sashimi” de pe FT-Shop.ro

Sumar articol
Sashimi
Nume articol
Sashimi
Descriere
Sashimi. Sashimi este o delicatesa japoneza ce consta in carne foarte proaspata cruda sau felii subtiri de peste. Cuvantul "sashimi" inseamna "organism patruns".
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.