Sosul Sriracha

Sosul Sriracha

Sriracha este un tip de sos iute ce este preparat dintr-o pasta de ardei iute, otet distilat, usturoi, zahar si sare. Numele acestui sos iute, Sriracha, provine de la numele orasului de coasta, din Si Racha, in provincia Chonburi din estul Thailandei.

Sosul Sriracha, Picant

Sosul Sriracha este servit ca si condiment in restaurantele din Thailanda, Vietnam, China dar si de pe intreg teritoriul Statelor Unite ale Americii. Astfel, acest sos nu se regaseste doar in restaurantele asiatice ci si in bucatariile dar si rafturile magazinelor alimentare din intreaga lume. Datorita raspandirii acestui tip de sos iute, in intreaga lume, ingredientele de pe sticla de Sos Sriracha sunt scrise in 5 limbi diferite.

Istoria Sosului Sriracha incepe cu David Tran, care in anul 1980 a emigrat din Vietnam in Statele Unite ale Americii, stabilindu-se in Los Angeles. Fiind imposibil sa gaseasca un sos iute care sa fie pe placul lui, Tran a inceput sa-si prepare singur un sos iute care sa ii placa. Reteta lui Tran a fost apoi modelata si numita dupa sosurile iuti, locale din Si Racha, Thailanda.

Ulterior, Tran a incept sa vanda din ce in ce mai des sosul preparat chiar de el, iar popularitatea acestuia a crescut imediat, luand astfel nastere compania Huy Fong Foods. Huy Fong Foods este un producator de Sos Sriracha, un producator din California, popularitatea acestuia crescand rapid, astfel ca in prezent, peste 10 milioane de sticle de Sos Sriracha sunt vandute in fiecare an.

Diferite restaurante din Statele Unite ale Americii, precum Applebee’s, P.F. Chang’s, Taco Bell, Pizza Hut, Jack in the Box, Subway, White Castle si Gordon Biersch, au incluSos-Srirachas Sosul Sriracha in preparatele lor, uneori amestecand acest tip de sos iute cu maioneza.

Pe Scara Scoville, scara cu ajutorul careia este masurata iuteala ardeilor iuti, Sosul Sriracha inregistreaza intre 1000 si 2500 unitati de caldura.

Ca majoritatea sosurilor iuti, Sosul Sriracha este unul extrem de versatil. Astfel, acesta poate fi utilizat in numeroase moduri. Utilizarea originala a Sosului Sriracha este cea de sos de „scufundare„, in special pentru fructele de mare. Dupa cum a fost mentionat si anterior, pentru a obtine un preparat de exceptie, Sosul Sriracha mai poate fi amestecat cu maioneza, smantana, sau crema de branza.

Sosul Sriracha este un sos iute ce poate fi servit in supa de rosii sau Gaspacho. In general, supele crema pot beneficia din plin de prezenta in continutul lor, a Sosului iute Sriracha. Deasemenea, Sosul Sriracha poate fi adaugat si in diferite marinate, sosuri BBQ, putand fi consumat alaturi de chiftele, friptura sau aripi de pui. Orice aliment cu consistenta cremoasa, inclusiv branza, galbenusurile de ou, pot fi combinate cu Sosul Sriracha. Acest tip de sos iute poate fi deasemenea adaugat si in bauturi precum Bloody Mary sau sucuri naturale din rosii sau alte vegetale.

Puteti comanda Sosul Sriracha de pe FT-Shop.ro

Sumar articol
Sosul Sriracha
Nume articol
Sosul Sriracha
Descriere
Sosul Sriracha . Sriracha este un tip de sos iute ce este facut dintr-o pasta de ardei iute, otet distilat, usturoi, zahar si sare.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.