Sushi – Bucataria Japoneza
Sushi reprezinta un aliment japonez produs din orez fiert, combinat cu alte ingrediente precum fructe de mare, legume, uneori si fructe tropicale. Ingredientele si formele de prezentare pentru sushi variaza foarte mult, dar ingredientul pe care toate tipurile de sushi il contin este orezul.
Sushi poate fi preparat fie cu orez brun fie cu orez alb. Acesta este adesea pregatit cu fructe de mare crude, dar unele soiuri comune de sushi folosesc in prepararea lor si ingrediente gatite. Pestele crud ( uneori si alte tipuri de carne) felii, servit fara orez, poarta denumirea de „sashimi”. Sushi este adesea servit cu ghimbir murat, wasabi si sos de soia.
Tipul original de sushi, cunoscut azi ca „nare-zushi„, a fost facut pentru prima data in Asia de Sud, de-a lungul a ceea ce acum se numeste raul Mekong. Termenul de „sushi” provine de la forma arhaica gramaticala, nemaifolosita in alte contexte si care literalmente semnifica „gustare acrisoara”, o reflectare a originii sale istorice ca produs alimentar fermentat.
Cea mai veche forma de sushi in Japonia, narezushi, este inca realizata din peste infasurat in orez fermentat, acrisor. Orezul fermentat si pestele au atat un gust acrisor cat si un gust de umami.
Incepand cu perioada Muromachi (1336-1573), in Japonia, otetul a fost adaugat diferitelor amestecuri, pentru o conservare si un gust mai bun. In ceea ce priveste sushi, otetul acceantueaza gustul acru al orezului, permitand deasemenea ca procesul de fermentare sa fie scurtat sau chiar abandonat.
Versiunea contemporana, cunoscuta pe plan international sub numele de „sushi”, a fost creata de catre Hanaya Yohei (1799-1858), la sfarsitul perioadei Edo in Edo. Sushi inventat de Hanaya a reprezentat o forma de fast food, care nu a fost fermentata.
Ingredientul comun tuturor tipurilor de sushi este orezul. Astfel, exista diferite si numeroase tipuri de sushi, precum:
– Chirashizushi. Acesta consta intr-un castron cu orez acoperit cu o varietate de peste crud si legume. Nu exista o formula stabilita pentru ingrediente, acestea diferand, in functie de preferintele clientului sau ale bucatarului. Acest tip de sushi variaza in functie de regiune.
- Edomae chirashizushi. Este servit cu ingrediente crude, care sunt aranjate artistic deasupra orezului din bol.
- Gomokuzush. Este format din ingrediente fierte sau nefierte, amestecat cu orezul din bol.
- Sake-zushi. In amestecul de orez se adauga otet de orez sau vin de orez, acesta fiind acoperit de creveti, dorada, caracatita, ciuperci shiitake, muguri de bambus si omleta tocata.
– Inarizushi. Consta intr-o punga de tofu prajit, umpluta de obicei doar cu orez. Acest tip de sushi este numit dupa zeul Shinto Inari, care se spunea ca ar fi avut o slabiciune pentru tofu prajit. Variatiile regionale includ pungi facute din omleta subtire.
– Makizushi . Makizushi este ivelit de obicei in alge, dar uneori mai este infasurat si intr-o omleta subtire, hartie de soia, castravete. Makizushi este taiat de obicei in sase sau opt bucati, existand mai multe tipuri din acest tip de sushi, precum: Futomaki (realizat cu doua, trei sau mai multe umpluturi), Hosomaki (contine de obicei o singura umplutura reprezentata de ton, castravete, morcovi sau chiar avocado), Ehōmaki (contine ingrediente tipice precum ou, anghila, ciuperci shiitake), Temaki (are aproximativ 10 centimetri, fiind recomandat a se consuma cu degetele si a se consuma cat mai rapid dupa ce a fost preparat).
– Narezushi. Este o forma traditionala de sushi fermentat. Pielea pestelui este umpluta cu sare, iar apoi este plasata intr-un butoi din lemn. Cu trecerea zilelor, apa se scurge si este eliminata. Cea mai renumita varietate de narezushi este realizata din peste precum carasul.
– Nigirizushi. Pestele folosit poate fi reprezentat de somon, ton, dar si alte fructe de mare.
– Oshizushi. Toate ingredientele sunt fierte, pestele crud nefiind utilizat in prepararea acestui tip de suhi.
Toate tipurile de suhi, pe langa orez, mai au o serie de ingrediente:
- Sushi-meshi. Este un preparat din orez japonez alb, cu bob scurt, amestecat cu un dressing ce consta in otet de orez, zahar, sare si ocazional sake sau kombu. Acest amestec trebuie sa fie racit la temperatura camerei inainte de a fi utilizat ca si umplutura pentru sushi sau altceva.
- Nori . Invelisurile din alge negre utilizate in makimono se numesc Nori. Nori reprezinta un tip de alge, cultivate in mod traditional in porturile Japoniei. Algele sunt fragmentate, rulate in foi subtiri, foi comestibile, iar apoi se usuca la soare, intr-un proces similar productiei hartiei de orez. Nori este aromatizat cu sare sau cu sos teriyaki.
- Neta. Din motive culinare, sanitare si estetice, calitatea minima si prospetimea pestelui pentru a fi consumat in stare cruda, trebuie sa fie superioara calitatii pestelui care este gatit. Bucatarii de sushi sunt instruiti sa recunoasca atributele importante, precum mirosul, culoarea, fermitatea pestelui. Pestele cel mai frecvent utilizat este tonul sau pestele galben, snapper, macrou, somon. Cel mai apreciat ingredient este ”toro”, grasimea pestelui. Calamarul, anghila, stiuca, caracatita, crevetii, scoicile, icrele, ariciul de mare, crabul dar si alte crstacee sunt cel mai des folosite in prepararea de sushi. Tofu dar si ouale sunt ingrediente la fel de comune.
- Condimente. Sushi este adesea consumat cu condimente. Acesta poate fi inmuiat in shoyu, sos de soia si este aromat de obicei cu wasabi, o pasta picanta facuta din radacina rasa a unei plante japoneze numita wasabia. Ghimbirul murat, ceaiul verde, gobo sunt alte condimente cu care sushi este servit.
Principalele componenete ale sushi, pestele crud si orezul (orezul Nishiki original) , sunt in mod natural scazute in grasimi, bogate in proteine, glucide, vitamine si minerale. Multe dintre fructele de mare contin omega-3 si acizi grasi, ce au o mare importanta in sanatate.
In mod traditional, sushi este prezentat intr-un stil japonez minimalist, pe placi geometrice din lemn sau lacuite. Cel mai adesea, sushi se consuma cu ajutorul unor Betisoare pentru Sushi, niste betisoare din lemn speciale pentru sushi dar si pentru alte preparate din orez.
Puteti comanda Betisoarele pentru Sushi cat si alte ingrediente sau ustensile specifice (covorase pentru sushi) prepararii sushi-ului de pe FT-Shop.ro