Tapas

Tapas – sociabilitate, prietenii si familie

Tapas reprezinta o mare varietate de gustari in bucataria spaniola, ce se servesc, de obicei, alaturi de bauturi. Acestea pot fi reci (cum ar fi maslinele mixte sau branza), dar si calde ( cum ar fi chopitos). In unele tari din America Centrala, aceste gustari sunt gasite sub denumirea de „bocas”, iar in Mexic, sub denumirea de „botanas”.

Cuvantul „tapas” provine de la verbul in spaniola „tapar”, care inseamna „a arunca”. Exista o serie de teorii cu privire la originea obiceiului de a consuma gustarile alaturi de bauturi.

Tapas, Spania

Legenda spune ca din cauza bolii Regelui Castilian Alfonso al-X-lea, acesta trebuia sa manance intre mese mici gustari alaturi de vin, pentru a putea sa isi mentina puterile, pentru ca apoi, dupa revenirea acestuia, sa fie data o lege conform careia vinul sau berea sa fie servite alaturi de mancare.

In afara de povestea bolii regelui, ar trebui luata in considerare si teoria conform careia aparitia tapas, se datoreaza si faptului ca fermierii si lucratorii, consumau o cantitate mica de alimente in timp ce munceau, pentru ca astfel sa reziste pana la masa principala.

Tapas, in forma moderna, se considera a-si avea originile in tavernele si barurile din Sevilla si Andalusia.

In conformitate cu „The Joy of Cooking”, tapas originale erau considerate feliile de paine sau carne cu care bautorii de sherry din tavernele Andalusiei  obisnuiau sa acopere aceste bauturi, pentru a le feri de praful ridicat de vantul puternic al acestei zone. Din acest motiv, barmani si proprietari de restaurante din intreaga lume au inceput sa produca o varietate de gustari pentru a fi servite cu sherry, acest lucru ducand la cresterea vanzarilor de alcool. Astfel, tapas a devenit la fel de important si cunoscut ca si sherry.

Tapas a evoluat in istoria spaniola, prin incorporarea de ingrediente, inca din momentul in care cea mai mare parte a Peninsulei Iberice a fost invadata de romani, care au introdus maslinele si metodele de irigare. In intreaga Spanie exista mai multe competitii de tapas dar si singura competitie nationala de tapas, care are loc in fiecare an, in luna Noiembrie.

Mancarea spaniola, in special tapas, esteTapas bazat pe metode simple si pe folosirea cu imaginatie a legumelor si ingredientelor locale. Nu exista un ingredient special pentru a face tapas, acesta putand fi facut cu orice, in functie de preferintele celor care il vor consuma.

In zilele noastre, este foarte comun pentru baruri si restaurante sa aibe o gama variata de tapas, la orice ora de deschidere. Unele restaurante sunt specializate doar in tapas, in timp ce unele detin baruri de tapas, ba chiar includ tapas in meniurile lor.

Exista o serie de retete tipice de tapas precum:

  • -Aceitunas: masline, umplute de obicei cu ansoa sau ardei gras rosu
  • -Albóndigas: Chiftele cu sos
  • -Allioli: ingredientele clasice sunt usturoiul, uleiul si sarea si se serveste pe paine sau cu cartofi fierti sau la gratar, cu peste, carne, sau legume.
  • -Bacalao: felii subtiri de cod servite cu paine si rosii
  • -Banderillas (pinchos de encurtidos) : tapas reci realizate din alimente mici murate in otet (Anghinare cu Aceto Balsamico di Modena IGP)
  • -Boquerones: ansoa alb servit in otet sau prajit
  • -Calamares sau Rabas:  Inele de calamar
  • -Raxo: carne de porc condimentata cu usturoi si patrunjel
  • -Carne mechada: carne de vita usor fiarta
  • -Setas al Ajillo: ciuperci proaspete cu ulei de masline si usuroi
  • -Tortilla de patatas sau tortilla española: omleta cu bucati de cartofi, si uneori cu bucati de ceapa prajita
  • -Tortilla paisana: tortilla cu legume si chorizo
  • -Tortillitas de camarones (Andalusia): omleta cu creveti

Retetele de tapas variaza in functie de gusturile si de preferintele fiecarei regiuni.

Juan Amador, bucatar cu trei stele Michelin, este unul dintre cei mai apreciati si influenti reprezentanti ai bucatariei de avangarda spaniole din Germania.

Cincizeci dintre cele mai reusite creatii ale sale sunt prezentate in cartea Tapas – Das Kochbuch.
O bogata gama de ingrediente specifice puteti achizitiona din categoriile Sosuri, Conserve, Tapas Bio si Antipasti, Conserve, Tapas prezente pe magazinul online www.ft-shop.ro

Sumar articol
Tapas
Nume articol
Tapas
Descriere
Tapas. Tapas reprezinta o mare varietate de aperitive sau gustari in bucataria spaniola, ce se servesc, de obicei, alaturi de bauturi.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.