Teppanyaki

Teppanyaki – o adevarata forma de arta

Teppanyaki reprezinta un stil al bucatariei japoneze, care presupune folosirea in prepararea mancarii, a unei placi din fier. Cuvantul „teppanyaki” deriva de la cuvantul „teppan”, care inseamna „tabla”, si de la cuvantul „yaki”, care inseamna ” fript” sau „prajit in tigaie”.

In Japonia, teppanyaki consta in mancaruri gatite folosind o placa de fier, mancaruri ce includ: friptura, creveti, okonomiyaki, yakisoba si monjayaki.

Teppanyaki

Gratarele moderne de teppanyaki sunt incalzite de obicei cu propan, avand suprafata plana, si sunt utilizate pe scara larga, pentru a gati alimentele in fata oaspetilor, la restaurante. Gratarele teppanyaki sunt de mult ori confundate cu gratarele hibachi. Suprafata plana si solida de care dispun gratarele teppanyaki, ofera posibilitatea de a se gati cu ingrediente mai mici si tocate fin, inclusiv orez, boabe de fasole, ceapa, morcovi sau ciuperci.

In Japonia, initiatorul stilului teppanyaki il reprezinta lantul de restaurante Misono, care a introdus acest concept, cu influente occidentale, de a gati pe tabla, in anul 1945.

Stilul teppanyaki a fost introdus pentru prima data in Statele Unite ala Americii, la scurt timp dupa al doilea razboi mondial, iar conceptul de „Japanese Steakhouse”, si-a castigat imediat popularitatea.

Condimentele si ingredientele proaspete sunt caracteristici importante ale stilului teppanyaki. Acest lucru se datoreaza faptului ca stilul de preparare a mancarii, stilul teppanyaki, nu acopera aroma naturala a ingredientelor ci amplifica aroma acestora. Condimentele sunt limitate de obicei la:  sos de soia, vin, otet, sare si piper. Usturoiul este si el folosit din abundenta atunci cand se pregateste carne de porc sau de pui.

Carnea de vita este si ea deasemenea prezenta in preparatele ce fac parte stilului tepannyaki, carne de vita de calitati diferite si ce apartin unor diferite zone geografice. Cele mai scumpe soiuri de carne de vita sunt cele ce provin din: Stilul-TeppanyakiMatsusaka, Akita, si Kobe.

Pregatite la foc mare, mesele teppanyaki sunt foarte scazute in grasime. Stilul japonez poate utiliza deasemenea fideaua sau varza cu felii de carne, care sunt gatite folosind ulei vegetal sau grasime animala, sau un mestec intre aceste doua. Garnituri din boabe de fasole, dovlecei (chiar daca acestia se gasesc destul de rar pe piata din Japonia), orez prajit, insotesc de obicei mesele de teppanyaki.

In Statele Unite ale Americii, stilul teppanyaki a devenit faimos datorita lantului de restaurante Benihana, care si-a deschis primul restaurant in New York in anul 1964. Bucatarii acestor restaurante, obisnuiesc sa capteze atentia clientilor in timp ce pregatesc mese teppanyaki, prin diferite trucuri, jonglari cu ustensilele, prinderea oului in palarie etc.

Teppanyaki a evoluat foarte mult in ultima suta de ani, astfel ca daca la inceput nu era decat o simpla metoda de frigere la gratar, in prezent, teppanyaki reprezinta o adevarata forma de arta.

Sumar articol
Teppanyaki
Nume articol
Teppanyaki
Descriere
Teppanyaki. Teppanyaki reprezinta un stil al bucatariei japoneze, care presupune folosirea in prepararea mancarii, a unei tavi din fier.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.