Tipuri de orez

Orezul

Orezul reprezinta samanta speciei de iarba Oryza sativa (orez asiatic) sau Oryza glaberrima (orez african). Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente de catre intreaga populatie, in special de catre Asia. Orezul este considerat a fi al treilea produs agricol cu cea mai mare productie mondiala, dupa trestia de zahar si porumb. Cum o mare parte din culturile de porumb sunt cultivate in alte scopuri decat consumul uman,  orezul este cea mai importanta cereala in ceea ce priveste nutritia umana si aportul caloric.

Orezul

Orezul poate avea mai multe forme, culori dar si dimensiuni. Exista mai multe varietati de orez dar si de preferinte culinare, care tind sa varieze in functie de regiune. In unele zone, cum ar fi Orientul Indepartat sau Spania, exista o preferinta pentru soiul de orez care este mai moale si mai lipicios.

Datorita faptului ca orezul este un aliment ce prezinta un continut scazut de gluten, acesta este foarte benefic pentru cei ce sufera de boli abdominale, au intoleranta la gluten. Deasemenea, orezul este foarte sarac in grasimi continand insa si o anumita cantitate de proteine, mai mica insa decat alte cereale.

Exista mai multe tipuri de orez, toate fiind insa la fel de sanatoase. Orezul poate fi gatit alaturi de alte alimente, textura si gustul acestuia imbunatatindu-se consistent. Tipurile de orez care exista, difera in functie de mai multe caracteristici cum ar fi dimensiunea bobului de orez dar si textura sau culoarea. Astfel orezul se poate clasifica in:

  • Orez cu bob lung. Boabele acestui tip de orez sunt lungi dar si subtiri, dupa ce sunt gatite, boabele sunt uscate si ferme

– Orez basmati. Acest tip de orez mai poarta denumirea si de „regele” orezului, datorita calitatilor gustului special pe care acesta le are. Orezul basmati este unic, acesta fiind cultivat in special in nordul Indiei si in Pakistan. Orezul basmati este cunoscut prin prisma faptului ca are un indice glicemic mic, ajutand la pastrarea unui nivel normal de zahar in sange. Dupa procesare, orezul basmati mai prezinta pudra de amidon, aceasta trebuind indepartata inainte de inceperea procesului de gatire, prin spalarea orezului.

–  Orez cu bob lung si simplu. Acest tip de orez se gaseste cel mai adesea in culoare alba, dar se mai poate gasi si in culoare bruna cu bobul lung. Acest tip de orez provine din America de Nord.

Orez prefiert. Acest orez se mai regaseste si sub denumirea de orez procesat, reprezentand un orez integral, ce inainte de procesare a fost inmuiat, fiert in aburi si uscat. Acest orez are o culoare usor galbuie iar perioada de gatire a acestuia este una putin mai lunga.

-Orez rapid. Acest tip de orez necesita o perioada de gatire foarte scurta, deoarece dupa procesare este gatit partial iar apoi uscOrezul Rosuat. Orezul rapid isi pastreaza majoritatea substantelor nutritive, datorita faptului ca acesta trece printr-un proces de dubla-gatire.

Orez rosu. Acesta este un orez integral a carui coaja exterioara are culoarea rosie, consistenta este usor elastica, iar gustul este asemanator cu cel al nucilor. Majoritatea tipurilor de orez rosu provin din America de Nord, insa orezul rosul de cea mai buna calitate se regaseste in Camargue.

Orezul Thailandez parfumat. Acest tip de orez mai poarta denumirea de „orez jasmine”, datorita parfumului pe care acesta il prezinta. Orezul thailandez devine in procesul de gatire mai putin lipicios decat alte tipuri de orez, putand fi preparat alaturi de diferite alimente asiatice.

Orezul salbatic. Acesta reprOrezul Salbaticezinta mai degraba un tip de iarba ce provine din Minnesota Lakes, SUA, fiind cultivat pentru intaia oara de catre indienii nord-americani. Orezul salbatic are o culoare brun-inchisa, iar boabele sunt foarte lungi, subtiri dar si ascutite, cu un continut foarte ridicat de proteine.

  • Orez cu bob scurt si mediu

Orez negru chinezesc. Boabele acestui tip de orez sunt late, aplatizate, iar culoarea este brun-neagra. Acest tip de orez este nerafinat, in Asia, fiind cel mai adesea folosit la prepararea deserturilor ce contin lapte de cocos sau zahar de palmier.

Orez glutinos. Forma boabelor este rotunda avand o culoare alba. Acest tip de orez mai poarta denumirea de „orez chinezesc” sau de „orez lipicios”, fiind utilizat atat in prepararea manacarurilor dulci cat si a celor picante.

Orez japonez pentru sushi. Acest tip de orez are bobul scurt,
cel Orez pentru Sushimai adesea fiind gatit prin metoda absorbtiei. Dupa ce se raceste, orezul pentru sushi este aromat cu otet de orez iar apoi acesta este rulat in alge nori, alaturi de alte ingrediente.

Orez de paella. Regiunea de provenienta a acestui tip de orez o reprezinta regiunea Valencia, acesta fiind utilizat in prepararea unui fel de mancare spaniol, numit „paella”. Bobul este scurt si are forma rotunda, textura fiind una usor cremoasa.

Orezul pentru budinci. Bobul este scurt, iar gustul este usor dulce, avand deasemenea o textura cremoasa, aceasta caracteristica facandu-l ideal pentru prepararea budincilor. Nu este indicat a se utiliza in prepararea de risotto sau a altor preparate ce au o aroma mai puternica.

Orez pentru risotto. BobOrez pentru Risottoul este mediu, de forma rotunda sau ovala, iar culoarea este alba. Odata gatit, acesta capata o constistenta cremoasa, insa forma boabelor ramane aceeasi.

Orez dulce. Acest tip de orez, numit in Japonia si „mochi”, are un continut mare de amidon, gustul fiind unul dulce. Cel mai adesea este folosit in prepararea turtitelor de orez (discuri de orez gatite la cuptor) dar si a altor dulciuri.

Orzeul mai este folosit deasemenea si in obtinerea de faina din orez, o faina ce se regaseste atat sub forma alba cat si integrala si care este folosita la prepararea painii dar si la copt. Din faina de orez se pot obtine si taiteii de orez, ce sunt cel mai adesea folostiti in bucatariile din Asia de Sus-Est.

Puteti comanda diferite Tipuri de Orez de pe FT-Shop.ro

 

Sumar articol
Tipuri de Orez
Nume articol
Tipuri de Orez
Descriere
Tipuri de orez. Orezul reprezinta samanta speciei de iarba Oryza sativa (orez asiatic) sau Oryza glaberrima (orez african). Orezul este unul dintre cel mai consumat aliment de catre intreaga populatie, in special de catre Asia.
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.