Tofu

Tofu – branza din soia

Branza Tofu, cunoscut deasemenea si sub numele de cas din soia, este un aliment facut prin coagularea laptelui de soia, iar apoi, casul rezultat este presat in blocuri moi si albe. Tofu este un ingredient specific bucatariilor din estul si din sud-estul Asiei.

Tofu

Cea mai frecventa din cele trei teorii ce privesc originile tofu, sustine ca acesta a fost inventat in China in jurul anului 164 I.H., de catre Lordul Liu An, print al dinastiei Han. Cu toate ca acest fapt este posibil, numarul mic de informatii legate de acea perioada, este insuficient pentru a afirma cu certitudine daca Lordul Liu An a inventat cu adevarat metoda de preparare a tofu.

O alta teorie afirma ca metoda de productie pentru tofu a fost descoperita accidental atunci cand o anumita cantitate de soia a fost amestecata cu sare de mare impura. O astfel de sare de mare avea un continut de saruri de calciu si magneziu, astfel, permitand amestecului de soia sa se coaguleze si sa produca tofu, asemanator gelului.

Ultimul grup de teorii sustin ca vechii chinezi au invatat metoda de coagulare a laptelui de soia, prin emularea tehnicilor de coagulare a laptelui. Desi destul de intrigant, nu exista nici in acest caz, dovezi care sa sustina aceasta teorie.

Astfel, cu toate ca exista numeroase teorii cu privire la originile tofu, informatiile istorice sunt destul de putine, incat toate aceste teorii au devenit doar speculatii. Ca si originile branzei sau cele ale untului, nici originile tofu nu pot fi cunoscute sau dovedite. Ceea ce se stie este faptul ca tehnica de productie pentru tofu este una destul de veche. Tofu se consuma pe scara larga in China antica, tehnicile de productie raspandindu-se si in multe alte parti ale Asiei.

In China, tofu este utilizat ca un aliment oferit drept jertfa atunci cand se viziteaza mormintele rudelor apropiate. In Asia de Sud, tofu a fost integrat de catre imigrantii chinezi din provincia Fujian. Benjamin Franklin a fost primul american care a mentionat  tofu intr-o scrisoare catre John Bartram, in anul 1770. Prima companie de tofu din Statele Unite a fost infiintata in anul 1878.

Termenul in engleza ,”tofu”, provine de la termenul din japonezaTofu-afumat-Bio ” tōfu”, cea mai veche aparitie a acestui cuvant fiind cunoscuta inca din anul 1182. In timpul anilor 1400, tofu a dezvoltat o serie de porecle din Japonia, precum „shiro kabe„, „shira kabe” iar mai tarziu „okabe„.

Exista o mare varietate de tofu disponibil pe pietele din vest si din est. In ciuda varietatii mari, produsele tofu pot fi impartite in doua categorii principale: tofu proaspat, care este produs direct din laptele de soia, iar o alta categorie este cea de tofu prelucrat, care este produs din tofu proaspat.

In functie de cantitatea de apa care este extrasa din cas, tofu proaspat poate fi impartit in trei varietati principale. Tofu proaspat este de obicei complet scufundat in apa, pentru a-si mentine astfel continutul de umiditate.

Tofu moale. Acesta este tofu care nu a fost drenat, este nepresat si contine cea mai mare cantitate de umiditate. Tofu moale se produce prin coagularea laptelui de soia, fara inchegarea acestuia. Tofu moale este versatil, un substituent de incredere pentru produsele lactate si pentru oua, in special in deserturile care se prepara prin coacere.

Tofu ferm. Desi este atat drenat cat si presat, aceasta categorie de tofu inca mai contine o mare cantitate de umiditate. Tofu are fermitatea unei carni crude, dar revine imediat la forma initiala atunci cand este exercitata o anumita presiune asupra lui. In ceea ce priveste textura din interiorul tofu, aceasta este asemanatoarea cu o crema.

Tofu extra-ferm. In cazul acestei categorii de tofu, o mare cantitate de umiditate a fost extrasa din acesta. Tofu extra-ferm are fermitatea unei carni fierte foarte bine, oarecum cauciucata. Acest tip de tofu poate fi feliat cu usurinta ba chiar poate fi maruntit cat mai usor.

In ceea ce priveste tofu prelucrat, exista mai multe forme ale acestuia

Tofu fermentat.

  • Tofu murat (tofu conservat sau tofu fermentat). Acesta este format din cuburi de tofu lasate sa se usuce la aer, pentru a fermenta cu bacteriile prezente in aer. Ulterior, tofu este inmuiat intr-o apa sarata, vin chinezesc, otet si ardei iute tocat sau un amestec de orez integral, pasta de fasole si soia.
  • Stinky tofu. Acest tip de tofu a fost fermentat in saramura de peste si legume. Blocurile de tofu miros puternic, acest miros fiind descris de unii ca fiind un miros asemenea fecalelor. In ciuda mirosului puternic, aroma si textura acestui tip de tofu este foarte apreciata de pasionati.

Tofu uscat. Acest tip de tofu este produs in Japonia. Acesta este de obicei rehidratat (inmuiat in apa) inainte de consum.Tofu-Prajit

  • Koya tofu. Se face folosind nigari.
  • Kori tofu. Este liofilizat.

Tofu prajit. Cu exceptia a tofu moale, toate celelalte tipuri de tofu pot fi prajite. Acestea sunt prajite in ulei pana cand devin luminoase.

Tofu inghetat

  • Tofu cu mii de straturi. Prin congelarea tofu, mari cristale de gheata se formeza la sfarsitul procesului de congelare. Tofu congelat capata o nuanta galbuie in urma congelarii. Inainte de utilizare, acest tip de tofu se dezgheata si uneori se preseaza pentru indepartarea umiditatii.
  • Koya-dofu. Dupa ce este uscat, acesta poate fi pastrat pe termen lung. Inainte de a fi consumat, koya-dofu trebuie inmuiat in apa si de obicei, este fiert la foc mic in dashi, sake sau mirin si sos de soia. Cand se prepara, are o textura spongioasa, iar gustul este dulce.

Tofu este un aliment relativ bogat in proteine, tofu ferm aproximativ 10,7 % continut de proteine, iar tofu moale, un continut de proteine de 5.3%.

Puteti comanda Tofu de pe FT-Shop.ro

Sumar articol
Tofu
Nume articol
Tofu
Descriere
Tofu. Tofu, cunocut deasemenea si sub numele de ca din soia, este un aliment facut prin coagularea laptelui de soia, iar apoi, casul rezultat este presat in blocuri moi si albe.
Autor

2 comentarii la “Tofu

  1. dana :

    Buna ziua ! Caut de mult timp o reteta de Tofu care sa iasa tare ca aceea care se vinde la cutii sau ca cea pe care o vand chinezii in magazinul Europa . Nimeni nu stie reteta ? Este un Tofu fermentat ? Banuiesc ca se prepara mai greu, dureaza mai mult dar trebuie sa stie cineva aceasta reteta. Tofu pe ca-l fac eu dupa diferite retete (de pe net ) nu este ferm, nu se poate taia ca cel din comert . Va rog pubilicati aceata reteta daca o aveti . Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.