Tom Yum – supa tailandeza

Supa-Tom-Yum

Tom Yum

Tom Yum sau Tom Yam reprezinta o supa clara, acrisoara si picanta, specific tailandeza. Tom Yum este servita in tari precum Cambodgia, Brunei, Malaezia si Singapore si a fost popularizata in intreaga lume. Supa-Tom-YumLiteralmente, cuvintele „tom yum” sunt derivatele a doua cuvinte de origine thailandeza: „tom” si „yam”. „Tom” se refera la procesul de fierbere, pe cand „yam” face referire la o salata thailandeza acra si picanta.

Tom Yum supa tailandeza

Aceasta supa se caracterizeaza prin aromele sale picante si acrisoare in acelasi timp, cu mirodenii si ierburi aromate. In prepararea supei se adauga ingrediente precum lemongrass, suc de lamaie, sos de peste, galangal si ardei iute zdrobit.

In tarile vecine precum Malaezia si Singapore, numele de tom yum este folosit pe scara larga pentru diferite supe picante care pot diferi destul de mult de supa thailandeza adevarata Tom Yum.

Pasta comerciala Tom Yum se face prin zdrobirea tuturor ingredientelor formate din plante. Condimentele dar si alte ingrediente, precum lemongrass, ghimbir, lime, sunt apoi adaugate. Pasta este apoi imbuteliata sau ambalata si vanduta in intreaga lume.Pasta Tom Yum

Supa Tom Yum include adesea carnea, precum cea de pui, de vita, de porc sau chiar creveti.

Criza financiara din Asia ce a avut loc in anul 1997,  care a inceput in Thailanda, este uneori mentionata ca si „Criza Tom Yum Kung„.

Exista diferite tipuri de Tom Yum, precum:

  • Tom yum goong sau Tom yam kung. Reprezinta o versiune a preparatului Tom Yum ce are ca ingredient principal crevetii.
  • Tom yum paa. O supa clara din peste ce se consuma in mod traditional alaturi de orez.
  • Tom yum gai sau tom yam kai. O versiune a supei Tom Yum, preparata cu carne de pui.
  • Tom yum po taek sau Tom yam thale. Aceasta supa este preparata cu fructe de mare, precum creveti, calamar, scoici dar si bucati de peste.
  • Tom yam nam khon.  Aproape intotdeauna aceasta supa este preparata cu creveti ca ingredient principal, lapte de cocos, iar apoi intreaga compozitie este echilibrata adaugand ardei iute uscat.
  • Tom yam kung maphrao. O versiune a supei Tom Yum ce contine creveti, miezul nucii de cocos si deasemenea lapte de cocos.
  • Tom yam kha mu . Acest tip de supa este preparata din picioare de porc. Aceasta necesita un timp mai indelungat de preparare, la foc mic.

In versiunea moderna a supei, aceasta contine si ingrediente precum ciupercile, de obicei ciuperci de paie sau stridii. Supa este adesea acoperita cu coriandru proaspat, tocat. Uneori mai este adaugat si gem Thai chili, acesta dand supei Tom Yum o culoare intensa, portocalie, accentuand mult mai mult aroma de chili.

Puteti comanda Pasta Tom Yum de pe FT-Shop.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.