Trufe – Delicatese culinare extravagante

Trufele, o bijuterie gastronomica

Trufele sunt ciuperci ce fac parte din clasa Ascomicete, din familia Tuberaceae, genul Tuber. Gastronomul francez Jean Anthelme Brillat-Savarin a numit trufele „diamante in bucatarie”, acestea regasindu-se in bucatariile din intreaga lume. Trufele, aceste delicatese culinare extravagante, se regasesc in Europa, Asia, America de Nord si Nord-ul Africii.Trufe - Delicatese culinare extravagante

Termenul „trufe”, asa cum este folosit de cele mai multe ori, se refera la genurile Tuber si Terfezia. Trufele sunt rotunde, verucoase si neregulate ca forma, marimea acestora variind de la cea a unei nuci pana la cea a unui pumn.

Inca de pe vremea grecilor si romanilor, aceste ciuperci au fost folosite in Europa ca si delicatese, afrodisiace sau medicamente, acestea situandu-se printre cele mai scumpe alimente naturale din lume.

Trufele erau recoltate, in trecut, cu ajutorul porcilor sau cu ajutorul cainilor, care sunt capabili sa detecteze mirosul puternic al trufelor mature de sub suprafata solului. Recoltarea trufelor cu ajutorul porcilor este destul de riscanta din cauza tendintei lor naturale de a manca orice lucru comestibil. Din acest motiv, cainii au fost instruiti sa sape in pamant ori de cate ori simt mirosul puternic al trufelor. Subtantele chimice cu ajutorul carora este descoperit mirosul trufelor sunt create doar dupa ce sporii au ajuns la maturitate, astfel incat sa permita eliberarea acestor substante. Acesta este principalul indiciu ca ciupercile sunt pregatite pentru a fi recoltate.

Trufele se impart in mai multe specii.

Prima dintre specii o reprezinta cea a trufelor albe. Trufele albe sau „trifola d’Alba Madonna” se regasesc in principal in zonele Langhe si Montferrat, ce apartin regiunii Piemont din Nordul Italiei, dar si in mediul rural din jurul oraselor Asti si Alba, fiind cultivate doar in anumite luni ale anului, din septembrie pana in decembrie.

Forma trufelor albe este rotunda, uneori aplatizata, pielea exterioara fiind una tare si lemnoasa, neteda, dar cu solzi minutiosi. Interiorul trufelor albe este unul solid, tare, uscat si compact, marmorat, cu ramificatii.

Trufele albe pot avea un miros asemenea pamantului, radacinilor de copaci, sau mirosul unei branze vechi, aceste trufe fiind renumite pentru aroma, gust si calitatea lor afrodisiaca. Trufele albe sunt considerate „bijuterii gastronomice”. Trufe-albeDimensiunea, gustul, aroma trufelor albe, toate acestea sunt conditionate de o serie de factori precum: umiditate, temperatura, tipul de sol, aciditatea etc.

Cea de-a doua specie este cea a trufelor negre (Tuber melanosporum). Rotunde, de culoare inchisa, trufele au invelisul exterior negru-maronu, cu cuspizi piramidali mici. Acestea au un miros puternic aromat, ajungand sa aibe o dimensiune de pana la 10 cm. Interiorul trufelor negre este ferm si solid, cu numeroase ramificatii, cu vene albicioase, unele subtiri, iar altele mai groase. Initial albicios, interiorul trufelor negre, odata cu  avansarea procesului de imbatranire, capata culoarea brun inchis.

O alta specie este cea a trufelor burgunde (Tuber uncinatum). Aroma acestor trufe este una intensa, asemanatoarea cu cea de alune, crescand in soluri nisipoase si argiloase din padurile de carpen, fag, tei, alun, stejar. Aceste trufe pot fi recoltate de la sfarsitul verii pana in luna decembrie, ba chiar ianuarie.

Specia trufelor de iarna (Tuber brumale). Acestea au dimensiuni mult mai mici in comparatie cu celelalte trufe, avand un exterior foarte neted, de culoare maro inchis sau negru-albastrui si cu un interior albicios pana la gri-cenusiu.

Trufele cu spori mari (Tuber macrosporum) sunt gasite destul de rar, fiind extrem de pretentioase la conditiile de sol si de clima. Forma este una globulara, cu dimensiuni mici, de pana la 6 cm. Acest tip de trufe se regaseste in special in solurile suprafetelor inundabile, formate in apropierea apelor.

Trufa porceasca (Choiromyces meandriformis). Prezinta un bulb neregulat, are suprafata neteda, iar culoarea este alb-galbui sau galben-maroniu. Ceea ce  deosebeUlei de masline extravirgin,Bio,Trufat cu Trufe Albeste trufa porceasca de celelalte trufe, este faptul ca isi pastreaza mirosul si dupa uscare.

Trufele albe sunt consumate de obicei in stare cruda, pe cand trufele negre pot fi introduse in carne, in foie gras preparat sau in pateuri.

Uleiul de trufe reprezinta un valoros substituent al trufelor, imbunataind gustul si aroma preparatelor. Un ulei de trufe deosebit puteti sa gasiti pe www.ft-shop.ro, este vorba despre Uleiul de Masline Extravirgin Trufat cu Trufe Albe, Fara Arome Artificiale, BIO.

Puteti cumpara cateva tipuri de Trufe de pe www.FT-Shop.ro.

Sumar articol
Trufe - Delicatese culinare extravagante
Nume articol
Trufe - Delicatese culinare extravagante
Descriere
Trufele, o bijuterie gastronomica Trufele sunt ciuperci ce fac parte din clasa Ascomicete, din familia Tuberaceae, genul Tuber. Gastronomul francez Jean Anthelme Brillat-Savarin a numit trufele "diamante in bucatarie"
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.