Usturoi negru – usturoiul fermentat in coaja
Usturoiul negru, cunoscut si sub numele de Allium sativum, este usturoiul pur aflat in stadiul de imbatranire, folosit la inceput ca un ingredient alimentar in bucataria asiatica.
Acesta este produs in urma unui proces de fermentare a bulbilor intregi de usturoi proaspat. Fermentarea are loc intr-un mediu cu umiditate controlata si la o temperatura cuprinsa intre 70-90 grade C.
Timpul de fermentare este de 30 de zile, fara aditivi sau conservanti, doar usturoiul pur. Odata scosi de la caldura, bulbii sunt apoi lasati sa oxideze intr-o camera curata, timp de 45 de zile.
Acest proces de lunga durata duce la formarea unei texturi cat mai moale a usturoiului. Atunci cand este pus la fermentat, usturoiul produce melanoidin, o substanta ce are culoarea mai inchisa si care da culoarea usturoiului negru.
Procesul de fermentare a usturoiului pur, crud, in conditii de umiditate si la temperatura constanta, fara adaugarea de aditivi, duce la cresterea procentului de polifenoli. Ca urmarea a acestui fapt, usturoiul negru exercita un efect antioxodant mult mai puternic decat usturoiul crud, usturoiul pur.
Usturoiul negru are consistenta unui jeleu, o consistenta mult mai moale si mai usoara decat cea a usturoiului alb. Usturoiul negru este cunoscut pentru gustul lui asemanator prunelor uscate, usor afumat si dulceag. Spre deosebire de usturoiul alb, usturoiul negru poate fi consumat crud, fara a mai avea iuteala specifica usturoiului alb.
Usturoi negru – Scurta istorie
Nu exista niciun raspuns definitiv cu privire la momenul in care a fost produs primul usturoi negru. Acesta este posibil sa fi fost creat prin metode diferite de fermenatre, inca din cele mai vechi timpuri, de diferite culturi. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca usturoiul negru a fost introdus pentru prima data pe piata culinara moderna, la inceputul secolului 21.
Astazi, acest usturoi este produs in Coreea, Japonia, China, Europa si Statele Unite ale Americii.
In Coreea, a fost dezvoltat ca un produs pentru sanatate, avand si in prezent aceasta calitate. Usturoiul negru este un produs pretuit, ca fiind un aliment bogat in antioxidanti, adaugandu-se la bauturi energizante, in Tailanada fiind cunoscut ca un aliment care creste longevitatea celui care il consuma. Deasemenea este folosit si pentru a face ciocolata din usturoi negru.
Usturoiul fermentat a castigat popularitate ca urmare a aparitiei lui in diferite programe televizate, in care erau prezentate produse alimentare. In plus, usturoiul negru a aparut si in numeroase carti de bucate, moderne. Este prezentat de bucatari celebri din intreaga lume, care au folosit usturoiul negru ca ingredient in preparatele lor.
Cum se utilizeaza usturoiul negru
Usturoiul negru este un ingredient principal in prepararea de sosuri, piure sau marinate. Acesta poate fi sotat in ulei, taiat cuburi, sau mai poate fi adaugat in pizza, paste, orez sau mancare pe baza de leguminoase. Usturoiul negru mai poate fi deasemenea utilizat si in prepararea de deserturi inovatoare. Il putem intalni in inghetata sau deserturi ce au la baza ciocolata.
Acest tip de usturoi are deasemenea numeroase beneficii pentru sanatate. Acesta intervine in prevenirea infectiilor. Datorita continutului de derivati ai aminoacizilor, usturoiul negru intervine in scaderea nivelului de colesterol. Este deasemenea si un excenlent energizant
Puteti comanda Usturoi Negru, Fermentat in Coaja de pe Magazinul de Delicatese Rare si Accesorii de Bucatarie, www.FT-Shop.ro
Dar… despre ouale negre ce ne poti spune?