Vasele din Cupru
Expertii bucatari au decoperit de-a lungul timpului ca, folosind la gatit vasele din cupru, orice reteta poate fi preparata intr-un mod bland si perfect. Atat oalele cat si tigaile din cupru sunt cele mai bune atunci cand vine vorba de prajit. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest metal, cuprul, are excelente proprietati materiale.
Cuprul este un conducator perfect de caldura. Aceasta va fi uniform repartizata si distribuita in interiorul vasului. Profesionistii dar si bucatarii amatori au cunostinta de faptul ca aceasta calitate a cuprului, cea de a repartiza si distribui caldura intr-un mod uniform, este una foarte valoroasa.
Cuprul a fost folosit si pretuit de aproximativ 9000 de ani. Inca din antichitate, egiptenii foloseau aceste vase din cupru pentru a pastra apa proaspata. Vasele facute din cupru sunt ideale conducatoare de caldura; acest material este unul durabil, igienic si rezistent la coroziune. Este cunoscut faptul ca acest metal, cuprul, conduce caldura de cinci ori mai bine decat fierul si chiar de douazeci de ori mai bine decat otelul inoxidabil.
Vasele de bucatarie din cupru au deasemenea si efect antibacterial, datorita faptului ca atat microbii cat si bacteriile nu pot supravietui pe cupru. Pentru aceste microorganisme, cuprul este toxic, dar pentru om, acest metal nu reprezinta absolut deloc o amenintare. Din acest motiv, conductele de apa si manerele usilor din spitale, sunt facute din cupru. Drept urmare al acestui fapt, transmiterea germenilor este evitata. Multi oameni de stiinta considera ca vasele din cuprul ar putea reprezenta un ajutor in eliminarea bacteriei E-coli, bacterie ce traieste in intestinul omului si care poate produce boli grave. In urma cercetarilor unor specialisti britanici, acestia au ajuns la conculzia ca ionii de cupru au capacitatea de a omora aceasta bacterie periculoasa pentru organismul uman.
Vasele din cupru difera intr-o masura considerabila de vasele traditionale din otel inoxidabil. De exemplu, fundul vaselor din cupru nu este la fel de plat ca cel al vaselor din otel inoxidabil. In principiu, atat oalele cat si tigaile din cupru, pot fi folosite pe orice tip de aragaz, cu exceptia masinilor de gatit cu inductie. In cazul unui aragaz cu plita din sticla ceramica, este indicat a se folosi oale si tigai din cupru cu pereti grosi, acestea fiind mai putin predispuse la deformare atunci cand sunt expuse la caldura.
Atunci cand cuprul se incalzeste, culoarea acestuia se schimba in diferite nuante. Cuprul este un material moale si foarte sensibil la zgarieturi. Astfel, vasele din cupru trebuiesc a fi curatate cu grija. Acestea pot fi curatate in mod traditional prin inmuierea unui burete moale in suc de lamaie si sare cu granulatie fina. Atat oalele cat si tigaile din cupru nu trebuiesc a fi curatate cu un burete abraziv, deoarece acesta ar duce la deteriorarea stratului de staniu cu care sunt placate vasele din cupru.
Puteti achizitiona Vase de bucatarie din Cupru sau produse pentru intretinerea vaselor de bucatarie de pe magazinul online FT-Shop.ro
D-le Cruceanu. Ceea ce aţi omis în articol este faptul că vasele de cu au o foarte subţire folie de INOX la interior (se vede şi în foto), tocmai pentru a proteja cuprul, cunoscând şi faptul că acesta oxidează uşor. Această foiţă de inox este fixată prin presare şi aderă la tabla de cupru, cu ajutorul unor prese speciale. O zi bună să aveţi.
Aveti dreptate, exista vase de cupru carora li se aplica acea pelicula (cum sunt cele din imaginile articolului). Sunt si vase de cupru care nu au aceasta pelicula, cum sunt vasele speciale pentru dulceata (vezi aici). Acestea nu au niciun fel de acoperire, functionalitatea lor bazandu-se exact pe proprietatile cuprului, reactia declansata cand intra in contact cu fructele.
Va multumesc!