Yuzu

Yuzu, citric asiatic – un rasfat culinar cu beneficii pentru sanatate

Yuzu este denumirea fructului, dar in acelasi timp si denumirea plantei ce isi are originile in Asia de Est. Ca in cazul majoritatii citricelor, originile fructului de yuzu au inceput in China.

Ulterior, Yuzu a fost introdus in Japonia, in timpul dinastiei Tang, unde a fost folosit in scopuri medicinale, dar si ca ingredient culinar.

In ceea ce priveste originile fructului de yuzu, se crede ca acesta ar reprezenta un hibrid de mandarin acru si ichang papeda. Mishoyuzu.

Interesant: Fructul copacului salbatic de yuzu, rodeste pentru prima data dupa varsta de 18 ani.

Cum arata Yuzu, cum il consumam?

Ichang papeda - www.ft-shop.ro

Din punct de vedere al aspectului, fructul arata asemenea unui grapefruit foarte mic, avand culoarea galbena sau verde, acest aspect depinzand de gradul de maturitate al fructului.

Fructul de yuzu este cel mai popular dintre toate fructele citrice din Japonia, acesta gasindu-se in stare proaspata de-a lungul lunilor de iarna dar poate fi gasit si in multe alte forme convenabile.

In mod obisnuit, yuzu este folosit pentru a aroma diferite feluri de mancare, legume, peste sau taitei, gustul extraordinar fiind dat de aroma deosebita ce se gaseste in coaja fructului.

Aroma de yuzu este foarte asemanatoare cu aroma de grapefruit avand si usoare accente de mandarina. Acesta este deseori consumat ca fruct, dar este folosit si pentru a orna unele preparate culinare, iar sucul lui este frecvent folosit ca si condiment, actionand asemenea sucului de lamaie.mandarina - www.chefcruceanu.ro

Yuzu este adesea combinat cu miere, pentru a face hachimitsu yuzu, un sirop folosit in prepararea ceaiului de yuzu sau ca ingredient in bauturile alcoolice, cum ar fi yuzu acru, dar si pentru a face lichior sau vin.

O alta intrebuintare a fructului de yuzu este utilizarea acestuia in prepararea dulciurilor, inclusiv a marmeladei sau prajiturilor.

In bucataria coreeana, fructul de yuzu este folosit taiat in felii subtiri si combinate cu zahar si miere, pentru a face un sirop gros – marmelada , ce contine bucati din coaja si fruct. Un amestec dintr-o lingura de sirop si apa fierbinte, duce la prepararea unei bauturi numite yujacha, care este folosita ca un remediu impotriva bolilor de iarna.

Fructul de yuzu mai este folosit pentru a face yuja hwachae, un punch traditional de fructe, dar si ca ingredient comun in sosurile pentru salate, fiind combinat cu pasta de fasole, soia, otet de orez, ulei de susan, ceapa si usturoi.

Fructul de yuzu - ft-shop.ro

Yuzu a devenit popular in Statele Unite ale Americii in anul 2000, inca de la inceputul anului putand fi gasit in meniurile restaurantelor, sub forma de sosuri, cocktail-uri sau deserturi.

Avand in vedere popularitatea acestuia, sucul de Yuzu a devenit usor de gasit in magazinele de specialitate dar si online.

Puteti comanda →  Suc de Yuzu Salbatic, Mishoyuzu (citrus junos) de pe magazinul online FT-Shop.ro

Sumar articol
Yuzu
Nume articol
Yuzu
Descriere
Yuzu este folosit pentru a aroma diferite feluri de mancare, legume, peste sau taitei, gustul extraordinar fiind dat de aroma deosebita ce se gaseste in coaja fructului.
Autor
Publicat de
FT-Shop
Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.