Zaharul – Tipuri de zahar

Zaharul – Despre zahar si tipurile sale

Zaharul a fost produs in subcontinentul indian inca din cele mai vechi timpuri. Denumirea acestui aliment, „zahar”, provine din limba araba, de la cuvantul sukkar. Nu era un aliment tocmai ieftin si datorita acestui fapt, mierea era mult mai des folosita ca indulcitor, in cele mai multe parti ale lumii. In mod original, oamenii mestecau trestia de zahar bruta, pentru a-i extrage dulceata.Zaharul - Tipuri de zahar

Scurt Istoric

Trestia de zahar a fot originara din sudul Asiei tropicala dar si din sud-estul Asiei. Exista si diferite specii care au provenit si din alte locuri ale lumii, specii precum Saccharum barber, originara din India, sau zaharul Edule si zaharul Officinarum, specii ce provin din Noua Guinee.

Una din cea mai actuala istorie care face referire la trestia de zahar, se regaseste intr-un manuscris din China, ce dateaza din secolul al 8-lea I.H., in care se certifica faptul ca zaharul este originar din India.

Zaharul a ramas relativ neimportat pana cand indienii au decoperit metodele de a transforma sucul trestiei de zahar in cristale granulate, acestea fiind mult mai usor de stocat si de transportat. Zaharul cristalizat a fost descoperit din timpul Imperiului Gupta, in jurul secolului al 5-lea, D.H. In limba locala indiana aceste cristale erau numite „khanda”.

La inceputul secolului al 12-lea, Venetia si-a dobandit cateva sate din apropiere de Tyre, unde si-a infiintat mosii pentru a produce zahar si a-l exporta in Europa, astfel ca in secolul al 15-lea, Venetia era distribTrestia-de-zaharuitorul central de zahar in Europa.

Zaharul in Europa

In timpul razboaielor napoleoniene productia de sfecla de zahar a crescut in Europa din cauza dificultatii de a importa zaharul atunci cand transportul maritim a fost blocat. Din 1880 sfecla de zahar a fost principala sursa de zahar din Europa. Aceasta a fost cultivata in Lincolnshire si in alte parti ale Angliei.

Cuburile de zahar au fost produse in secolul al 19-lea. Primul inventator al metodei de face cuburi din zahar a fost Jakub Krystof Rad, care a fost si directorul unei companii de zahar in Dačice. El a inceput productia de zahar in forma de cuburi dupa ce i-a fost acordat un brevet de inventie pentru 5 ani,  in data de 23 ianuarie 1843.

Din punct de vedere stiintific zaharul face referire la un numar mare de carbohidrati, precum monozaharide, dizaharide sau oligozaharide. Monozaharidele, numite si „zahar simplu”, cea mai importanta monozaharida fiind glucoza. Aproape toate tipurile de zahar au formula CnH2nOn (n situandu-se intre 3 si 7). Glucoza are formula moleculara C6H12O6. Zaharul este o substanata organica ce arde cu usurinta atunci cand este expusa la o flacara deschisa.

Exista trei tipuri de zahar, mai exact: zaharul alb, zahar brun si zahar lichid.

Despre Zaharul Alb

Exista mai multe tipuri de zahar tos (zahar alb). Unele dintre acestea sunt utilizatZahar-cuburie numai de industria alimentara si brutarii profesionale, nefiind disponibile in magazine. Tipurile de zahar granulat difera in functie de marimea cristalului de zahar.

  • Obisnuit: este zaharul gasit in orice magazin, zaharul de casa, folosit in prepararea prajiturilor sau in coacerea pastelor.
  • Brutaresc: acest tip de zahar este unul dintre cele mai fine, fiind folosit in special pentru gogosi
  • Pudra: zaharul granulat este macinat, iar apoi este cernut, fiind utilizat de cele mai multe ori, in prepararea de glazuri, ingheata sau frisca.
  • Granulat: acest tip de zahar este cel mai des folosit de producatorii de mancare si de brutarii profesionisti
  • Zahar din fructe: este cel mai des folosit in deserturile gelatinoase, precum budinca
  • Brut: este cel mai potrivit in fondant sau fabricarea de dulciuri si bauturi
  • Super fin: are cea mai fina dimensiune a cristalelor, fiind folosit in prepararea de prajituri cu texturi fine
  • Nisipos: folosit in principal in fabricarea dulciurilor

Despre Zaharul Brun

  • Zahar brun: este folosit la gatit, la prepararea de turta dulce, glazura etc.
  • Demerara: este cel mai adesea folosit in ceai, cafea, fiinZaharul brund un zahar popular in Anglia.
  • Muscovado: are o aroma foarte intensa de melasa, cristalele sunt usor lipicioase si mai grosiere.
  • Turbinado: este un zahar brun, partial prelucrat, cu o culoare aurie si folosit adesea in bauturi.
  • Zahar maro liber curgator: este produs printr-un proces de co-cristalizare, fiind un zahar fin, mai uscat decat cel brun obisnuit.

Despre Zaharul Lichid

  • Zahar invertit: reprezinta un amestec de glucoza si fructoza, fiind un zahar inofensiv pentru organim, mai sanatos, deoarece nu produce decalcifieri, utilizandu-se in fabricarea siropurilor indulcitorilor, inghetatelor, racoritoarelor etc.

Citeste si despre: Zahar Muscovado, Zahar Demerara, Zahar Turbinado

Sumar articol
Zaharul
Nume articol
Zaharul
Descriere
Zaharul. Zaharul a fost produs in subcontinentul indian inca din cele mai vechi timpuri. Denumirea acestui aliment, "zahar", provine din limba araba, de la cuvantul "sukkar".
Autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.